Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojego 6-letniego synka. Martwię się zwiększoną li

1 odpowiedzi
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojego 6-letniego synka. Martwię się zwiększoną liczbą eozynofili (znacznie). Synek mało choruje.

Leukocyty 7.31 G/l (4.50-13.00)
Liczba neutrocytów 2.13 G/l (1.80-7.80)
Liczba limfocytów 2.60 G/l (1.35-6.50)
Liczba monocytów 0.320 G/l (0.045-1.170)
Liczba eozynocytów ! 2.060 G/l (0.045-0.650)
Liczba bazocytów 0.100 G/l (0.000-0.130)
%neutrocytów ! 29.1 (40.0-60.0)
%limfocytów 35.6 (30.0-50.0)
%monocytów 4.4 (1.0-9.0)
%eozynocytów ! 28.20 (1.0-5.0)
%bazocytów ! 1.40 (0.0-1.0)
Erytrocyty 4.89 T/l (4.00-5.20)
Hemoglobina 13.2 g/dl (11.8-16.0)
Hematokryt 39.3 % (35.0-45.0)
MCV 80 fl (76-90)
MCH 27.0 pg (25-31)
MCHC 33.6 g/dl (32.0-35.0)
RDW ! 15.3 % (11.5-14.0)
Plytki krwi 326 G/l (150-450)
MPV 9.00 fl (6.00-11.00)
PCT 0.292 % (0.200-0.500)
PDW 14.5 % (8.0-18.0)

Mikroskopowa ocena rozmazu krwi obwodowej
Neutrocyty segmentowane 27 % (25-60)
Eozynocyty ! 27 % (1-5)
Limfocyty 37 % (25-50)
Monocyty ! 9 % (1-6)

Leukocyty opis- eozynocytoza


Glukoza w osoczu 85 mg/dl (70-99)
CRP 1.0 mg/l <5
Badanie moczu ok.

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
Dziecko ma ponad 2 tysiące eozynofilii - to dużo bo już ponad 500 eozynofilii nazywamy eozynofilią a ponad 1500 - hipereozynofilią. Poniżej podaję najczęstsze przyczyny - dziecko wymaga szerokiej diagnostyki.
1. Choroby alergiczne: AZS i choroby pokrewne; eozynofilia związana z podawaniem niektórych leków (np. cefalosporyn, aspiryny, NLPZ).
2. Choroby zakaźne: zakażenia pasożytnicze, grzybicze.
3. Choroby hematologiczne: zespół hipereozynofilowy, białaczka, chłoniak, mastocytoza.
4. Choroby z zajęciem organów: skóra i tkanka podskórna, układ oddechowy, pokarmowy, nerwowy, krążeniowy (zapalenia naczyń), choroby nerek, reumatyczne, endokrynologiczne, reakcje immunologiczne, odrzucenie przeszczepu.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Eksperci

prof. Urszula Stopińska-Głuszak

prof. Urszula Stopińska-Głuszak

Endokrynolog, Ginekolog

Warszawa

umów wizytę
Marek Żółciński

Marek Żółciński

Endokrynolog, Internista

Nowy Sącz

umów wizytę
Artur Kiełkowski

Artur Kiełkowski

Ortopeda, Ortopeda dziecięcy

Warszawa

umów wizytę
Piotr Misiewicz

Piotr Misiewicz

Ortopeda

Bełchatów

umów wizytę
Maciej Nadel

Maciej Nadel

Internista, Lekarz w trakcie specjalizacji

Łódź

umów wizytę

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 122 pytań dotyczących: badania krwi

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.