Małgorzata Morawska

Dietetyk · Więcej

Nr PWZ: 2309683

Moje doświadczenie

Dieta na ogół kojarzy nam się z wyrzeczeniami, rezygnacją ze wszystkich albo z
większości produktów i potraw, które najbardziej nam smakują. Liczymy, że potrwa krótko,
a później będziemy mogli wrócić do swoich przyzwyczajeń. Nic bardziej mylnego, zmiana
nawyków na krótki czas jest jedynie maskowaniem problemu, który wróci razem z
powrotem do starych nawyków żywieniowych. Kluczem do sukcesu jest zatem połączenie
racjonalnego odżywiania, uwzględniającego potrzeby naszego organizmu z upodobaniami
pokarmowymi i eksperymentowaniem w kuchni, aby nasze posiłki nie były tylko przykrym
obowiązkiem, ale przede wszystkim przyjemnością
Wykształcenie:
-Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie - uzyskanie
stopnia doktora nauk o kulturze fizycznej z wyróżnieniem
-Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie- kierunek Technologia
Żywności i Żywienie Człowieka
Praca zawodowa:
dietetyk poradni metabolicznych udzielający porad osobom m.in. z nadwagą,
otyłością, chorobami układu krążenia, cukrzycą, hiperurykemią, nietolerancjami
pokarmowymi, itp. konsultant żywieniowy osób uprawiających sport rekreacyjnie i wyczynowo
nauczyciel akademicki wykładowca na szkoleniach z zakresu dietetyki sportowej
Udział w konferencjach (czynny):
-XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk
„ŻYWNOŚĆ DLA PRZYSZŁOŚCI”, Wrocław, 4-5 .07.2017 r.
-Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Motoryczność Sportowa – Założenia
-Teoretyczne i Implikacje Praktyczne”, Kraków, 24-26.09.2015r.
-Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Jakość usług turystycznych i promocji
zdrowego stylu życia”, Lublin, 27-28 maj 2015r.
-Konferencja Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego „Żywienie ludzi
aktywnych 2013”, Warszawa, 04-05.10.2013r. Frączek B, Morawska M. Strategie
dietetyczne w normalizacji masy ciała sportowców.
-IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie- Ruch- Zdrowie”, Poznań, 13-
14.06.2013r.
-Gacek M, Frączek B, Morawska M. Poczucie własnej skuteczności jako predyktor
wyborów żywieniowych w grupie młodych kobiet rekreacyjnie uprawiających fitness.
-II Międzynarodowa Konferencja Doktorantów:
„Multidirectional Research In Agriculture and Forestry”, Kraków, 16.03.2013r.
-Tkaczewska J, Morawska M, Brzezińska- Kolarz B, Wałach A. Struktura spożycia ryb
i tłuszczów wśród osób z otyłością z województwa małopolskiego.
-XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Wisła, 05-07.09.2012r.
-Gacek M, Frączek B, Morawska M. Zawartość witaminy C i polifenoli oraz potencjał
antyoksydacyjny zaplanowanych dla sportowców potraw- sałatki z grillowanym
kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem.
-III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Olsztyn, r.
-Tkaczewska J, Morawska M, Brzezińska- Kolarz B, Wałach A. Występowanie
nadwagi i otyłości a sposób odżywiania i styl życia.
-Brzezińska- Kolarz B, Tkaczewska J, Morawska M, Wałach A. Zastosowanie kwasów
tłuszczowych omega- 3 (kwasów: eikozapentaenowego- EPA i
dokozaheksaenowego- DHA) u pacjentów z otyłością, poddanych terapii
odchudzającej dietą z obniżoną zawartością tłuszczu.
-I Interdyscyplinarna Konferencja Naukowo-Szkoleniowa czasopisma
„Medycyna Sportowa” pt. Medycyna sportowa w grach zespołowych, Warszawa, 01 -
02.07.2011 r.
-Frączek B, Morawska M. Praktyczna realizacja zaleceń piramidy żywieniowej dla
sportowców w oparciu o analizę upodobań żywieniowych zawodników trenujących
gry zespołowe.
-Konferencja Szkoleniowa „Suplementy diety- korzyści i zagrożenia”, Kraków,
02.04.2011 r.
-Morawska M. Rola uzupełniania płynów w sporcie.

Publikacje naukowe:
-Nowacka E, Polaszczyk Sz, Kopeć A, Leszczyńska T, Morawska M, Pysz-Izdebska
K
, 2010. Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez
sportowców trenujących strzelectwo sportowe i kajakarstwo slalomowe. Medycyna
Sportowa, 2-3 (6);Vol. 26, 144-150.
-Gacek M., Frączek B., Morawska M., 2012. Zawartość witaminy C i polifenoli oraz
potencjał antyoksydacyjny zaplanowanych dla sportowców potraw- sałatki z
grillowanym kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem. Bromatologia i
-Chemia Toksykologiczna, 45, 3, 930- 935.
-Frączek B., Morawska M., 2012. Praktyczna realizacja zaleceń piramidy żywieniowej
dla sportowców w oparciu o analizę upodobań żywieniowych zawodników
trenujących gry zespołowe. Medycyna Sportowa, 4(4); vol. 28, 245- 255.
-Frączek B., Brzozowska E., Morawska M., 2013. Ocena zachowań żywieniowych
zawodników trenujących gry zespołowe w świetle rekomendacji piramidy żywieniowej
dla sportowców. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (2): 280- 285.
-Tkaczewska J., Morawska M., Brzezińska- Kolarz B., Wałach A, 2013. Struktura
spożycia ryb i tłuszczów wśród osób z otyłością z województwa małopolskiego.
Episteme, 18 (2), 141 - 150.
-Gacek M, Frączek B, Morawska M. Poczucie własnej skuteczności jako predyktor
wyborów żywieniowych w grupie młodych kobiet rekreacyjnie uprawiających fitness.
Medycyna sportowa, 2015, 31 , 2: 61 - 68.
-Morawska M, Tyrała F, Warzecha M, Frączek B. 2015, Wartość odżywcza
jadłospisów proponowanych w diecie Dukana w kontekście zaleceń prozdrowotnego
sposobu odżywiania. Sawicki B (red.), (w) Promocja zdrowego stylu życia w krajach
europejskich. Wyd. Lublin, 568- 583
-Frączek B, Morawska M, Gacek M, Mazur-Kurach P. 2016, Rozpowszechnienie
stosowania suplementów potencjalnie chroniących stawy wśród polskich sportowców
wyczynowych. Mleczko E, Spieszny M, Klocek T (red.), (w) Monografia nr 31 .
Motoryczność sportowa – założenia teoretyczne i implikacje praktyczne. Wyd. AWF
Kraków, 298- 307.
Znajomość języków
angielski
hiszpański
więcej O mnie

Adres

Prywatny gabinet

Dostępność

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Typy przyjmowanych pacjentów

  • Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)

Usługi i ceny

  • Konsultacja dietetyczna


Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u Małgorzata Morawska? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Najczęściej zadawane pytania