Moje doświadczenie

Jestem absolwentką studiów magisterskich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, gdzie zdobyłam solidne podstawy teoretyczne i praktyczne w zakresie dietetyki. W mojej pracy kładę duży nacisk na indywidualne podejście do pacjenta, starając się dopasować zalecenia dietetyczne do specyficznych potrzeb zdrowotnych i stylu życia.

Nieustannie poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach, kursach i konferencjach, aby na bieżąco śledzić nowinki w świecie dietetyki i medycyny. Specjalizuję się w tworzeniu zbilansowanych planów żywieniowych, wspierających zarówno zdrowie ogólne, jak i leczenie chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie czy choroby układu pokarmowego.

Moim celem jest nie tylko poprawa wyników zdrowotnych pacjentów, ale również edukacja w zakresie zdrowego stylu życia i świadomego podejścia do odżywiania.

Zapraszam do współpracy osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, poprawić zdrowie oraz samopoczucie.
więcej O mnie

Zakres porad

  • Dietetyka

Adres

Powiększ mapę otwiera się w nowej karcie
Gabinet Dietetyczny Zdrowa Kaloria

Aleja Jana Pawła II 5, 26-700 Zwoleń

Dostępność

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Typy przyjmowanych pacjentów

  • Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)
Powiększ mapę otwiera się w nowej karcie

Usługi i ceny

  • Analiza składu ciała

    100 zł

  • Jadłospis 14-dniowy

    220 zł

  • Jadłospis 7-dniowy

    150 zł

  • Konsultacja dietetyczna + jadłospis 14-dniowy

    270 zł

  • Konsultacja dietetyczna + jadłospis 7-dniowy

    200 zł

2 opinie

Sprawdzamy wszystkie opinie. Specjaliści nie mogą płacić za modyfikowanie lub usuwanie opinii. Dowiedz się więcej Dowiedz się więcej o opiniach

  • M

    Polecam Panią dietetyk. Duże zaangażowanie w pracę z pacjentem.

     • Gabinet Dietetyczny Zdrowa Kaloria konsultacja dietetyczna + jadłospis 7-dniowy  • 

  • P

    Jestem bardzo zadowolona z efektów i cieszę się, że trafiłam w dobre ręce!

     • Gabinet Dietetyczny Zdrowa Kaloria konsultacja dietetyczna + jadłospis 14-dniowy  • 

Wystąpił błąd, spróbuj jeszcze raz

Odpowiedzi na pytania

2 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Witam serdecznie, mam pytanie. Od pewnego czasu praktycznie prawie po każdym posiłku od razu mi się chce wypróżniać. Był to zazwyczaj w dodatku kał luźny. Czasem jest na przemian luźny i twardy. Podjąłem dietę i jem bardzo suche rzeczy głównie. Wykonano mi badania morfologii krwi i moczu oraz kału i nie ma tam krwi, a wszystko jest w normie. Brzuch raczej zazwyczaj mnie nie bolał poza sytuacjami czasami gdy musiałem się wypróżnić. Odpada chyba zatem jeden z głównych czynników o podejrzenie zespołu jelita drażliwego według tych tzw.kryterów rzymskich. Dodam, że ostatnio zauważyłem też zmianę koloru kału na zielony z powodu prawdopodobnie zjedzenia szpinaku dzień wcześniej chociaż nigdy takie coś nie miało chyba miejsca, a być może nie zwracałem na to uwagi. Mam liczne schorzenia psychiczne w postaci zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, depresyjnych, wegetatywnych występujących pod postacią częstomoczu, innych nieokreślonych nerwicowych oraz zaburzenia osobowości anankastycznej. Biorę lek Aposerta, czyli o składniku sertaliny. Brałem tą sertelline od wielu lat lecz może ona stała się przyczyną mikroskopowego zapalenia jelita... Może w dużej mierze stres skoro mam zaburzenia o charakterze częstego oddawania moczu...

Proszę bardzo ogólnie o ewentualne wskazanie chorób, które by mogły być tutaj przyczyną. Pozdrawiam serdecznie

Na podstawie przedstawionych informacji trudno postawić jednoznaczną diagnozę, niemniej występowanie częstych wypróżnień po posiłkach, zmiennej konsystencji stolca (luźny na przemian z twardszym) oraz reakcje przewodu pokarmowego mogą mieć związek z takimi jednostkami jak zespół jelita nadwrażliwego (IBS), zaburzenia czynnościowe jelit czy też reakcje psychosomatyczne związane z przewlekłym stresem i napięciem.
Warto mieć na uwadze, że nawet jeśli nie spełnia Pan wszystkich klasycznych kryteriów rozpoznania zespołu jelita drażliwego (według tzw. kryteriów rzymskich), nie wyklucza to istnienia zaburzenia czynnościowego jelit. Wiele osób zmagających się z chorobami o podłożu nerwicowym, zwłaszcza z nasilonym napięciem lękowym i zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, może doświadczać objawów gastrycznych, które nie znajdują pełnego odzwierciedlenia w badaniach laboratoryjnych. Układ nerwowy i przewód pokarmowy są ze sobą ściśle powiązane, stąd też objawy ze strony układu pokarmowego mogą nasilać się w okresach wzmożonego stresu, niepokoju czy napięcia emocjonalnego.
Jeśli chodzi o zielone zabarwienie stolca – spożycie szpinaku lub innych produktów bogatych w chlorofil (np. jarmuż, rukola, spirulina) może powodować tego rodzaju zmianę, zwłaszcza jeśli treść pokarmowa przemieszcza się przez przewód pokarmowy szybciej niż zwykle. W kwestii stosowanej sertraliny – chociaż jest to lek powszechnie stosowany i dobrze tolerowany przez wielu pacjentów, u części osób mogą występować objawy żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu. Doniesienia o mikroskopowym zapaleniu jelita grubego wywołanym przez sertralinę rzeczywiście istnieją, choć są stosunkowo rzadkie. Jeśli objawy będą się utrzymywały, być może warto rozważyć konsultację z gastroenterologiem, który w razie potrzeby zleci dodatkowe badania, takie jak kolonoskopia.

mgr Weronika Sulima

Mam za dużo selenu arsenu a za mało cynku jak to uregulować?

W przypadku stwierdzonego nadmiaru selenu i arsenu oraz niedoboru cynku, zaleca się ostrożne i przemyślane podejście do uregulowania tych wartości. Na początek warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym, który na podstawie dokładnych wyników badań zaproponuje odpowiednie działania.
W celu zmniejszenia poziomu selenu, wskazane jest ograniczenie spożycia produktów i suplementów, które mogą zawierać ten pierwiastek w dużych ilościach, na przykład orzechów brazylijskich. Jeśli chodzi o arsen, pomocne może być unikanie produktów z ryżu niewiadomego pochodzenia oraz zadbanie o jakość wody pitnej, szczególnie jeśli korzysta Pani/ Pan z ujęcia własnego. W razie potrzeby warto rozważyć zbadanie składu chemicznego wody.
Aby uzupełnić niedobór cynku, można wprowadzić do codziennej diety więcej produktów naturalnie bogatych w ten pierwiastek, takich jak pestki dyni, jaja, mięso, rośliny strączkowe czy produkty pełnoziarniste. W niektórych przypadkach, po konsultacji ze specjalistą, pomocna bywa również suplementacja cynkiem, dobrana indywidualnie do potrzeb organizmu.
Równowaga pomiędzy mikroelementami jest bardzo istotna, ponieważ wzajemnie wpływają one na swoje wchłanianie i metabolizm. Z tego względu działania mające na celu regulację ich poziomu powinny być prowadzone w sposób kontrolowany i regularnie monitorowany.

mgr Weronika Sulima

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Najczęściej zadawane pytania