Toksyczność witaminy E

15 odpowiedzi
Witam,
Czy spożycie dzienne witaminy E(mg a-TE) na poziomie 24mg jest szkodliwe? czy może wywołać więcej niepożądanych skutków niż tych dobrych? Od razu mówię, że chodzi mi o suplement ( Gold omega 3), więc pewnie też nie cala zostanie przyswojona?
Pozdrawiam
Witam, bezpieczna maksymalna dawka dzienna dla witaminy E niepowodująca skutków ubocznych dla osób w wieku 20-60 lat to 1000mg. Nawet doliczając witaminę E którą spożywa Pani/Pan dodatkowo w tradycyjnych posiłkach norma ta nie powinna zostać przekroczona.
Pozdrawiam,
Karolina

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam. Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach także nie jest tak łatwo usuwana z organizmu jak witaminy rozpuszczalne w wodzie. Jednakże organizm potrafi walczyć z nadmiarem. Stosowanie suplementacji i dostarczanie jej z diety może przy długotrwałym spożywaniu wykazać jednak efekty uboczne. Wszystko zależy od diety i czasu stosowania suplementacji.
Pozdrawiam
Zalecana dzienna dawka jest o połowę mniejsza. Pytanie podstawowe co chce Pan/i osiągnąć??
Witam, dawka którą Pani przyjmuje jest bezpieczna dla organizmu. Podczas suplementacji najlepiej zastosować się do wskazówek zamieszczonych w ulotce leku. Naturalne źródła witaminy E: nasiona słonecznika (30g)- 7,4 mg; migdały (30g)- 6,8 mg; orzechy laskowe (30g)- 4,3 mg; awokado (średnia sztuka) 4,16 mg. Pozdrawiam
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam serdecznie. Witamina E należy do witamin, które są kumulowane w tkance tłuszczowej, a nie rozpuszczalne w wodzie i wydalane z moczem. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do powstania hiperwitaminoz. Hiperwitaminoza niepowodowana sztuczną suplementacją może wystąpić u osób stosujących mało urozmaiconą dietę i jadających te same produkty przez długi czas. W pozostałych przypadkach schorzenie to spotyka głównie tych, którzy jednocześnie zażywają kilka suplementów witaminowych bez uprzedniej konsultacji lekarskiej. Poza tym współistnienie niektórych chorób może zmniejszać próg toksyczności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wówczas przyjmowanie nawet niewielkich dawek dobowych może dać objawy hiperwitaminozy. Przedawkowanie poszczególnych witamin syntetycznych nie stanowi jednakowego zagrożenia - niektóre z nich cechują się niską toksycznością, przykładem jest właśnie witamina E. W jej przypadku nawet kilkudziesięciokrotne przekroczenie zalecanej dziennej dawki na ogół nie powoduje wystąpienia objawów zatrucia, którymi mogą być: ogólne zmęczenie, osłabienie mięśni, bóle głowy i zaburzenia widzenia.
Jeżeli wyżej wspomniany suplement będzie przyjmowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu to nie powinno nic złego się wydarzyć.
Dzień dobry.
Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie można przedawkować. Szczególne ryzyko pojawia się kiedy przyjmujemy witaminy w postaci suplementów. Witaminy pochodzące z naturalnej żywności niosą ze sobą mniejsze ryzyko przedawkowania. Przez krótszy czas nadmiar tej witaminy jest metabolizowany i wydalany z organizmu jednak długotrwałe zbyt wysokie dawki mogą powodować bezpłodność, osłabienie mięśni czy zaburzenia widzenia. Należy zawsze uważać i stosować się ściśle do zaleceń ulotki preparatu.
Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry, dzienna dawka dobowa dla zdrowego, dorosłego człowieka wynosi średnio 15mg witaminy E (jest to zależne od plci i wieku oraz stanu fizjologicznego). Jesli myślimy o tym samym suplemencie, dawkowanie w jego przypadku wynosi max. 2x 1kaps., czyli łącznie 12mg. Nie bedzie w tym przypadku przekraczana dawka. Jeśli przez dłuższy czas stosujemy suplementy w dawkach wyższych niż zalecane może ze to wywołać skutki uboczne przedawkowania. Pozdrawiam .
Wit E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc jej nadmiar jest toksyczny. Wielkość dawki zależy od schorzenia i aktualnej ilości tej witaminy w organizmie.
Witam serdecznie, dawka na poziomie 24mg dziennie, nie jest wysoka i nie powinna powodować przedawkowania. Mimo wszystko, zanim sięgniemy po jakikolwiek suplement witaminowy (poza witaminą D3 i witaminą C), powinniśmy sprawdzić poziom witaminy, którą chcemy uzupełnić w naszym organizmie, bo może okazać się, że nie mamy jej niedoborów i suplementacja nie jest konieczna. Zawsze jednak na początku najlepiej starać się wysycić dietę w produkty bogate w witaminy i włączyć codzienną aktywność fizyczną, tego nie zastąpią żadne farmaceutyki. Dodam, że najwięcej witaminy E znajdziemy w olejach tłoczonych na zimno z zarodków pszennych, orzechów, migdałów, pestek winogron, ale i w oleju rzepakowym, w orzechach, migdałach, pestkach dyni, słonecznika, sezamie, zarodkach pszennych, we wszystkich zielonych warzywach zwłaszcza liściastych, jajach i mięsie. Pozdrawiam, Marzena Wacław-Pazera
Witaj, nadmiar witaminy E jest w całości metabolizowany w organiźmie więc górna granica nie jest określona. W przypadku jednak zbyt dużej ilości możesz liczyć na dolegliwości żałądkowo-jelitowe. Pozdrawiam serdecznie
Witam. Nie ma możliwości jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależy min. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. W zbilansowanej diecie witaminę E dostarczamy z łatwością z pożywienia, dlatego w większości przypadków nie ma nawet potrzeby suplementować witaminy E. Wyjątkiem są osoby z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów. Jednak w przypadku zwiększenia udziału w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapotrzebowanie na tą witaminę wzrasta. Przyjmuje się, że na jeden gram tych kwasów ( przyjmowanych zarówno z diety, jak i suplementacji ) powinno przypadać minimum 0,4 mg alfa-tokoferolu. Pytanie jakie ilości są zjadane witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie? Na tej podstawie można odpowiedzieć, czy suplementacja w dawce 24mg jest bezpieczna, czy nie. Warto też zwrócić uwagę, że potrzebujemy całego kompleksu antyutleniaczy i innych składników odżywczych i przyjmowanie 1 lub 2 składników w większych dawkach, przez dłuższy czas, bez bilansowania pozostałych składników, może stworzyć w organiźmie niedobory innych składników. W przyrodzie nigdy nie występują pojedyńcze składniki odżywcze, tylko całe kompleksy, czyli każdy składnik ma tło biologiczne i swoje proporcje względem innych, dlatego różnie będą metabolizować się poszczególne suplementy. Proszę udać się do dietetyka w swoim mieście i poprosić o przeanalizowanie diety pod kontem wit.E, kwasów tłuszczowych oraz równowagi innych składników odżywczych.
Witam,
Taka ilość witaminy E nie powinna być szkodliwa. Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna. Dawki od 200 do 600 mg na dzień nie powodują objawów toksyczności u dorosłych. U osób, które przyjmują suplementy z witaminą E mogą pojawić się jedynie nieprzyjemne objawy tj. bóle głowy, podwójne widzenie, senność, uczucie zmęczenia, zaburzenia jelitowe, osłabienie mięśni, zmniejszenie krzepliwości krwi. Jeżeli coś takiego się dzieje, warto odstawić ten suplement i ocenić czy nastąpiła poprawa. Pozdrawiam serdecznie, Monika Nowicka
Witam serdecznie
zapotrzebowanie dobowe na witaminę E to od 8-10 mg na dobę, ale może szybko dochodzić do niedoborów. Spożywana przez dłuższy czas w dawkach większych niż 1000 mg octanu α-tokoferolu na dobę, u osób dorosłych, może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia. Wobec takich danych, ta dawka nie powinna zaszkodzić, natomiast omega 3 to jeden z niewielu suplementów jakim większość powinna się suplementować ze względu na spore braki w codziennej diecie.
pozdrawiam
Jeżeli dieta jestuboga w tłuste ryby, orzechy, nasiona, oleje roślinne, to spokojńie można bez obaw przyjmować tę dawkę wit. E. Pozdrawiam
Witam,
jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, magazynowana w różnych narządach, a więc może być szkodliwa w nadmiarze. Inna sprawa to kwestia suplementu - nie jest to lek, a więc nigdy nie ma pewności, ile tak naprawdę danego związku jest w kapsułce/tabletce, przyswajalność również nie jest całkowita. Witaminy najlepiej dostarczać z naturalnych źródeł. Naturalne źródła witaminy E - tłuszcze roślinne, orzechy, pestki nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe.
Pozdrawiam

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.