Dzień dobry, proszę o informację, w jaki sposób najlepiej spożywać siemię lniane? Jak przygotować s
3
odpowiedzi
Dzień dobry,
proszę o informację, w jaki sposób najlepiej spożywać siemię lniane? Jak przygotować siemię lniane, aby zminimalizować ilość związków cyjanogennych?
Dziękuję
proszę o informację, w jaki sposób najlepiej spożywać siemię lniane? Jak przygotować siemię lniane, aby zminimalizować ilość związków cyjanogennych?
Dziękuję
Dzień dobry, zgodnie z powiedzeniem "...co za dużo to nie zdrowo", należałoby spożyć ogromne ilości siemienia aby występujące w siemieniu związki cyjanogenne miały wpływ na nasze zdrowie. Zgodnie z badaniami naukowymi, z jednej łyżki 15 g zmiażdżonych nasion lnu o zawartości substancji cyjanogennych na poziomie 0,2 % powstanie 4,5 mg cyjanku. Natomiast w skrajnym przypadku kiedy zawartość glikozydów cyjanogennych sięgnie 0,5% lub 1%, będzie to odpowiednio 7,5 oraz 15 mg cyjanku. Należałoby zatem tak jak wspomniałam, spożywać ogromne ilości siemienia lnianego np. 100 g dziennie aby przynieść negatywne skutki dla organizmu, szczególnie dla osób o niskiej wadze. Masa ciała bowiem ale również pH żołądka oraz stan mikrobioty jelitowej odgrywa znaczenie w kwestii wchłaniania się omawianych substancji. Dawki na poziomie 10-30 g dziennie nawet przy siemieniu bardzo bogatym w glikozydy cyjanogenne nie powinno wyrządzić żadnej szkody. Ponadto spożywając całe nasiona na surowo, dostępność cyjanku będzie znacznie niższa niż w przypadku mielonych nasion. Innym sposobem zneutralizowania glikozydów cyjanogennych jest zalewanie nasion wodą o temperaturze ponad 60 stopni. Zdrowia życzę!
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, związki cyjanogenne usuwają w znacznym stopniu ciepło i woda. Dlatego warto gotować siemię lniane przez 5 minut by zmniejszyć zawartość tych związków. Pozdrawiam
Neutralizację związków cyjanogennych możemy uzyskać poprzez zalanie wrzątkiem/zagotowanie nasion. Również kiedy spożywamy je w całości dostępność w/w związków jest mniejsza niż w przypadku mielonego siemienia (niestety - dostępność kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów również jest mniejsza). Nadmienię, iż nasiona lnu są bogate w związki odżywcze, kiedy mamy do czynienia z ilością umiarkowaną w diecie nie musimy bać się o zatrucie. Pozdrawiam, Dietetyk Remigiusz Jeszka.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.