Czy cydr jabłkowy posiada wartości zdrowotne? Kto powinien go unikać?
Cydr, tak samo jak każdy napój alkoholowy nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, a tym samym nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Przede wszystkim, jest to napój tak samo, a w niektórych przypadkach bardziej kaloryczny niż piwo - standardowa butelka cydru, tj. 500 ml może dostarczyć od 260 do ponad 300 kcal, im wyższa zawartość alkoholu, tym wyższa wartość energetyczna. Napój cechuje się również bardzo dużą zawartością cukru. Cydr jabłkowy jest często broniony ze względu na obecność przeciwutleniaczy, natomiast więcej korzyści w tym względzie przyniesie organizmowi spożycie surowego jabłka niż w formie cydru. Cydru powinny unikać osoby, które ze względu na występujące schorzenia nie powinny spożywać alkoholu, np. ze względu na schorzenia przewodu pokarmowego, nowotwory, osoby odchudzające się - ze względu na wartość energetyczną i zawartość cukrów prostych, a także kobiety w ciąży i matki karmiące.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.