Witam, czy osoba z pokrzywką przy stosowaniu diety aspirynowej może jeść smażone rzeczy ? Ponadto czy można zażywać probiotyk oraz np Colon C w celu poprawy pracy jelit po antybiotykoterapii ?
lek. Barbara Wnuk
lek. Barbara Wnuk
Dermatolog
Kraków
Dzień dobry, jak najbardziej można stosować probiotyk a jeśli chodzi o rzeczy smażone nie należy obciążać dodatkowo wątroby tak ciężkostrawnymi posiłkami ,pozdrawiam

Oczywiście, przy stosowaniu diety aspirynowej można jeść smażone pokarmy, jednak zgodnie z dietą z ograniczeniami zakazanych tłuszczy - np. smalcu czy margaryny. Można zastosować do smażenia bardzo niewielką ilość masła (łyżeczka dziennie) lub smażyć na oliwie z oliwek.

Wydaje się, że Colon C nie ma w składzie składników mogących kolidować z dietą aspirynową.

Z wyrazami szacunku,
dr n. med. Paweł Pietkiewicz, FEBDV

lek. Marek Laskowski
lek. Marek Laskowski
Dermatolog, Lekarz medycyny estetycznej
Warszawa
Dzień dobry
Ryby zawierają mało salicylanów, jednak należy być ostrożnym z przyprawami. Ryba może być smażona a najlepiej pieczona.
W składzie preparatu Colon C wchodzi cykoria, która zawiera duże ilości salicylanów więc nie polecam tego preparatu.
Proponuje probiotyk zawierający Lactobacillus rhamnosus.
Pozdrawiam
Marek Laskowski

dr Katarzyna Kowalska-Górska
dr Katarzyna Kowalska-Górska
Dermatolog, Lekarz medycyny estetycznej
Wrocław
Wszystkie wątpliwości należy wyjaśniać ze swoim alergologiem/dermatologiem prowadzącym. Pozdrawiam. Katarzyna Kowalska-Górska

lek. Bożena Mamcarz
lek. Bożena Mamcarz
Dermatolog, Alergolog, Lekarz medycyny estetycznej
Warszawa
Dieta aspirynowa dopuszcza potrawy gotowane i ew.grillowane.Lepiej nie przyjmować żadnych dodatkowych suplementów diety .

dr n. med. Karolina Hadasik
dr n. med. Karolina Hadasik
Lekarz medycyny estetycznej, Dermatolog
Bielsko-Biała
Witam
W diecie aspirynowej jako bezpieczne tłuszcze traktuje się jedynie oleje roślinne np. słonecznikowy, należy jednak uważać na oliwę z oliwek i olej kokosowy, które mogą zawierać wysokie stężenia salicylanów. Podobnie sprawa ma się z przyprawami, bezpieczna jest sól morska, cała reszta może mieć potecalnie wysoką zawartość salicylanów. Zdecydowanie w tym rodzaju diety zaleca się gotowanie produktów a ie smażenie!! Co do probiotyków to nie ma przeciwwskazań.
Pozdrawiam serdecznie

Specjaliści w zakresie leczenia: pokrzywka

Jarosław Mijas

Jarosław Mijas

Pediatra, Alergolog, Pulmonolog

Strzelce Opolskie

Jarosław Górnicki

Jarosław Górnicki

Alergolog

Warszawa

Mariola Macierzyńska-Guzik

Mariola Macierzyńska-Guzik

Lekarz rodzinny, Internista

Zabrze

Magdalena Dudek

Magdalena Dudek

Internista, Lekarz rodzinny

Bydgoszcz

Urszula Wasiluk

Urszula Wasiluk

Dermatolog

Mielec

Kazimierz Jakubowicz

Kazimierz Jakubowicz

Dermatolog

Warszawa

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 12 pytań dotyczących usługi: pokrzywka

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.