Witam. Czy bezpieczny jest taki skład serka w ciąży? serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmie
1
odpowiedzi
Witam.
Czy bezpieczny jest taki skład serka w ciąży?
serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), pomidory suszone na słońcu 3 %, sól, białka mleka.Serek śmietankowy puszysty z pomidorami suszonymi na słońcu. Spulchniony azotem, termizowany..
Dodam, że nie doczytałam do końca składu a zjadłam kilka kanapek. Zasegurowalam się mlekiem pasteryzowanym.
Czy bezpieczny jest taki skład serka w ciąży?
serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), pomidory suszone na słońcu 3 %, sól, białka mleka.Serek śmietankowy puszysty z pomidorami suszonymi na słońcu. Spulchniony azotem, termizowany..
Dodam, że nie doczytałam do końca składu a zjadłam kilka kanapek. Zasegurowalam się mlekiem pasteryzowanym.
Dzień dobry,
Serek, który Pani opisała, wydaje się być bezpieczny do spożycia w ciąży, ponieważ kluczowe składniki, takie jak mleko i śmietana, są pasteryzowane. Pasteryzacja niszczy większość bakterii chorobotwórczych, w tym te, które mogłyby być niebezpieczne w ciąży, takie jak *Listeria monocytogenes*. Termizacja, o której mowa w opisie, również jest procesem, który dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo produktu.
Spożycie azotu w niewielkich ilościach w produktach spożywczych, takich jak spulchnione serki, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i jest powszechnie stosowaną technologią. Podobnie, suszone pomidory nie budzą zastrzeżeń w ciąży, chyba że występują w nich dodatkowe konserwanty lub są przechowywane w sposób niewłaściwy, co w Pani przypadku raczej nie ma miejsca.
Nie ma powodów do obaw, jeśli serek pochodził z wiarygodnego źródła, był przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta i nie był po terminie przydatności do spożycia. Jeśli jednak zauważyłaby Pani jakiekolwiek niepokojące objawy, takie jak bóle brzucha, gorączka lub biegunka, warto skontaktować się z lekarzem.
Proszę się nie martwić i cieszyć się zdrowym odżywianiem w ciąży. Jeśli ma Pani więcej pytań, zachęcam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie,
dr n. med. Łukasz Blukacz
Serek, który Pani opisała, wydaje się być bezpieczny do spożycia w ciąży, ponieważ kluczowe składniki, takie jak mleko i śmietana, są pasteryzowane. Pasteryzacja niszczy większość bakterii chorobotwórczych, w tym te, które mogłyby być niebezpieczne w ciąży, takie jak *Listeria monocytogenes*. Termizacja, o której mowa w opisie, również jest procesem, który dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo produktu.
Spożycie azotu w niewielkich ilościach w produktach spożywczych, takich jak spulchnione serki, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i jest powszechnie stosowaną technologią. Podobnie, suszone pomidory nie budzą zastrzeżeń w ciąży, chyba że występują w nich dodatkowe konserwanty lub są przechowywane w sposób niewłaściwy, co w Pani przypadku raczej nie ma miejsca.
Nie ma powodów do obaw, jeśli serek pochodził z wiarygodnego źródła, był przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta i nie był po terminie przydatności do spożycia. Jeśli jednak zauważyłaby Pani jakiekolwiek niepokojące objawy, takie jak bóle brzucha, gorączka lub biegunka, warto skontaktować się z lekarzem.
Proszę się nie martwić i cieszyć się zdrowym odżywianiem w ciąży. Jeśli ma Pani więcej pytań, zachęcam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie,
dr n. med. Łukasz Blukacz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.