Mam 24 lata. W rodzinie od strony taty co druga kobieta choruje na niedoczynność tarczycy, kilka przypadków chorób serca oraz cukrzyca, więc umówiłam się na wizytę do lekarza rodzinnego, by upewnić się czy jestem zdrowa. Od kilku lat odwiedzam różnych lekarzy dermatologów i ginekologów i większość z nich sugeruje mi właśnie niedoczynność tarczycy. Mam większość z wymienianych objawów tej choroby. Pierwsze wyniki TSH 3,97 (norma 0,2-4,2), lekarz rodzinny mnie uspokoił że wynik jest prawidłowy. Odbyłam kilka wizyt u dermatologa z powodu wypadania włosów, suchej i bardzo słabej skóry (czasami nawet przy zaciśnięciu pięści skóra pęka i powstają bolesne i długo niegojące się rany),zrogowaceń na łokciach i kolanach i pojawienia się drobnego wąsika nad górną wargą oraz pojedynczych grubych włosków na brodzie i palcach u rąk oraz wizytę u ginekologa z powodu nieregularnej miesiączki w trakcie której wykluczono zespół policystycznych jajników. Przetestowałam prawie wszystkie dostępne środki na wypadanie włosów, kremy na bardzo suchą skórę, emolienty, bez większego rezultatu.Wszyscy ci specjaliści powiedzieli mi, że nie są w stanie nic więcej dla mnie zrobić i zalecili mi sprawdzenie tarczycy. Badania wykazały: TSH 3,56 (0,27-4,2); FT3 3,27 (2,04-4,4 pg/ml); FT4 1,14 (1,00-1,6 ng/dl). Lekarz rodzinny powiedział mi, że te wyniki są w normie i znowu skierował mnie do dermatologa. Czy te wyniki sa prawidłowe w moim wieku (słyszałam że TSH w moim wieku nie powinno być powyżej 2,0) i czy wszystkie moje objawy (sucha, szorstka skóra, silne wypadanie włosów, podwyższony cholesterol mimo diety, wzrost masy ciała głównie w obrębie brzucha, wrażenie opuchniętej twarzy, zmęczenie i problemy z koncentracją, nieregularna miesiączka, wrażenie zimnej skóry w obrębie całych ramion, szybkie cierpnięcie rąk i nóg) mogą być zupełnie niezwiązane z tarczycą? Lekarz rodzinny twierdzi, że przesadzam i że skoro wyniki tarczycy są w normie powinnam się cieszyć, przyzwyczaić do drobnych niedogodności i nie zawracać nikomu głowy swoimi wymysłami.
Z góry dziękuję za odpowiedź
 Bogusław Bienias
Bogusław Bienias
Specjalista medycyny naturalnej, Dietetyk, Terapeuta
Rzeszów
Witaj, geny to nie wyrok. Nie musisz chorować na te same jednostki chorobowe jak osoby z Twojej rodziny.
Z tego co piszesz, masz generalnie problemy z odżywieniem organizmu i z pewnością z jego zanieczyszczeniem.
Wszystkie problemy, o których piszesz są do rozwiązania. Nie jest to jednak temat na krótka odpowiedź. Jeżeli jesteś zainteresowana poprawą swojego stanu zdrowia, to zapraszam do kontaktu. Przyjmuję w NZOZ Zabierzów, w Krakowie i Rzeszowie. Udzielam także konsultacji telefonicznych.
boguslaw.bienias(at)gmail.com

Specjaliści w zakresie leczenia: niedoczynność tarczycy

Krystyna Fiedler

Krystyna Fiedler

Dietetyk

Poznań

Abdulhakim Moqbil

Abdulhakim Moqbil

Internista

Parczew

Elżbieta Olearczyk

Elżbieta Olearczyk

Dietetyk

Limanowa

Paulina Jałocha-Zasadny

Paulina Jałocha-Zasadny

Dietetyk

Rzeszów

Natalia Parulska

Natalia Parulska

Dietetyk

Lublin

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 70 pytań dotyczących usługi: niedoczynność tarczycy

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.