Kobieta -Lat 45
Nie mam żadnych dolegliwości ,badania były robione kontrolnie ,z poleconego zestawu badań przez dietetyka
Czy mam coś dalej z tym robić ?

Proszę o interpretację wyniku ANA1
P-ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne - test przesiewowy z podaniem miana i typu świecenia (IIF)-dodatni
Komentarze: Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych i antycytoplazmatycznych w mianie 1:100 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia ziarnisty i mitochondrialny (nerka szczura).

Morfologia cała w normie, mocz bez odchyleń,mam podwyższony sporo cholesterol ,ale może po kalorycznym jedzeniu przed badaniem
Homocysteina (HOMOCYST-A) 10,5 µmol/l 5,0 — 12,0
Witamina 25-OH D3 33,4 ng/ml
Trijodotyronina wolna FT3 5,5 pmol/l 3,1 — 6,8
TSH 1,260 mU/l 0,270 — 4,200
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 8,79 IU/ml < 34
P-ciała p/tyreoglobulinie 43 IU/ml < 115
Tyroksyna wolna FT4 18,25 pmol/l 12 — 22
Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,72 mg/dl 0,5 — 0,9
GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73m2 > 60
Kreatynina (jedn. SI) 64 µmol/l 44 — 80
ALT 23,5 U/l < 31
AST 18,3 U/l < 32
Żelazo 105,4 µg/dl 37 — 145
Triglicerydy (jedn. tradyc.) 69,2 mg/dl < 150
Triglicerydy (jedn. SI) 0,78 mmol/l < 1,7
Ferrytyna 30,25 ng/ml 13 — 150

Cholesterol całkowity (jedn. tradyc.) 275,80 mg/dl < 190,00 Wartości docelowe wg ESC/EAS/EASD 2011
Cholesterol całkowity (jedn. SI) 7,14 mmol/l < 5,00
Cholesterol HDL (jedn. tradyc.) 97,3 mg/dl > 45
Cholesterol HDL (jedn. SI) 2,52 mmol/l > 1,2
Cholesterol LDL (jedn. tradyc.) 165 mg/dl
Cholesterol LDL (jedn. SI) 4,27 mmol/l
Triglicerydy
Triglicerydy (jedn. tradyc.) 69,2 mg/dl < 150
Triglicerydy (jedn. SI) 0,78 mmol/l < 1,7
Ferrytyna 30,25 ng/ml 13 — 150
Dzień dobry,
skoro zlecił je dietetyk powinien je zinterpretować. Powinna Pani je zabrać na wizytę kontrolną.
pozdrawiam
Elżbieta Kolczyńska

mgr Alicja Bekier
mgr Alicja Bekier
Dietetyk, Diagnostyk
Suchy Las
Dzień dobry, do badania profilu lipidowego należy się odpowiednio przygotować. Badanie powinno poprzedzać stosowanie standardowej diety bez obfitych, bogatych w tłuszcze posiłków. W przeciwnym razie wynik może nie być wiarygodny. Dla pewności można powtórzyć badanie profilu lipidowego (np. po upływie 3-6 tygodni, przez które będzie stosowana standardowa dieta).

Specjaliści w zakresie leczenia: choroby autoimmunologiczne

Joanna Basa

Joanna Basa

Hematolog, Internista

Bielsko-Biała

Justyna Jessa

Justyna Jessa

Dietetyk

Warszawa

Dorota Dębogórska

Dorota Dębogórska

Dietetyk

Lubin

Marlena Majkut-Sobechowicz

Marlena Majkut-Sobechowicz

Lekarz medycyny estetycznej, Dermatolog

Chełm

Michał Wasilewicz

Michał Wasilewicz

Internista, Transplantolog

Szczecin

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 23 pytań dotyczących usługi: choroby autoimmunologiczne

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.