Czy łączenie orzechów z produktami wysoko wapniowymi(o dużej zawartości wapnia) jest bezpieczne?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Nie ma przeciwwskazań do takiego łączenia produktów.

 Monika Kalińska
Monika Kalińska
Dietetyk
Jelenia Góra
Samo łączenie tych produktów nie stwarza zagrożenia. Orzechy mogą jedynie ograniczyć nieco przyswajalność wapnia spożytego w tym samym posiłku. W przypadku osób, które z powodu wskazań medycznych przyjmują suplementację wapniem, zalecałabym przyjęcie suplementu w odstępie czasowym od spożycia produktów bogatych w błonnik i kwas fitowy, tj. orzechy czy otręby. Warto pamiętać, że na przykład migdały są bardzo bogate w wapń, jednak jego biodostępność jest dużo niższa niż w przypadku wapnia zawartego w produktach mlecznych oraz warzywach kapustnych.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.