Dieta w ZJD

26 odpowiedzi
Dobry wieczór. Od 4 lat mam diagnozę Zespołu jelita drażliwego, postać biegunkowa. Niestety do tej pory nie wiem, co mi szkodzi i co powinnam jeść i w jakich. Dodatkowe problemy, to usunięty pęcherzyk żółciowy oraz nietolerancje (produkty mleczne, banany, guma guar, kofeina). Odstawiłam produkty mleczne, glutenowe i ograniczyłam cukier. Przymierzałam się do diety FODMAP, ale nietolerancje utrudniają sprawę i zostaje niewiele produktów. Czy da się z tym coś zrobić? Pozdrawiam.
Oczywiście, że się da. tylko trzeba jadłospis bardzo indywidualnie dopasować. Jest to bardzo trudne, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Sugerowałabym zgłosić się do dietetyka po indywidualnie dobrane menu, oraz zrobić komplet badań by móc to ułatwić.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie. Poleciłabym poszerzyć diagnostykę o SIBO i zgłosić się do gastrologa, który specjalizuje się w temacie dysbiozy jelit. Być może tu jest problem. Odpowiednie leczenie farmakologiczne oraz dieta powinny poprawić sytuację.
Witam, jak najbardziej. Dieta Low FODMAP pomaga wielu (ale nie wszystkim) osobom ze zdiagnozowanym ZJD. Najlepiej byłoby, aby zgłosiła się Pani do wykwalifikowanego dietetyka, tak aby ustalił odpowiedni jadłospis, biorąc pod uwagę wszystkie Pani dolegliwości.
Pozdrawiam
Dzień dobry,

Fodmap to dobry pomysł. Czy da się coś z tym zrobić, oczywiście. Dobry dietetyk ustali odpowiedni jadłospis żeby nie zwariować i sporządzi odpowiednie zalecenie w zjd, nie tylko te tyczące się jedzenia, ale głównie środowiska i tego w jaki sposób należy jeść, mam tu na myśli, towarzystwo, nie rozrzedzanie soków żołądkowych, jedzenie w spokoju oraz wiele innych, które ma na to wpływ. Przede wszystkim nie należy jeść w stresie.

Pozdrawiam
Dzień dobry,
nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia, w Pani przypadku najlepiej poszukać w swojej okolicy dietetyka, który układa jadłospisy w nietolerancjach pokarmowych i przeprowadzi dokładny wywiad żywieniowo-medyczny. Leczenie rozpocząć od odbudowy flory bakteryjnej, bo bez tego niewiele się zdziała. Mówię o celowanej probiotykoterapii plus odpowiednia dieta i pomocniczo zioła stosowane w tej jednostce chorobowej. Jeżeli będzie jakiś problem zapraszam na skype.
pozdrawiam
Witam :) Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Potrzebna jest diagnostyka, aby wybrać właściwe postępowanie z Pani organizmem. Trzeba zrobić badania na alergie opóźnione IgG i IgA ( określić labolatoryjnie pokarmy, które Pani szkodzą ) i może na nietolerancje pokarmowe ( potrzebny jest wywiad ). Można też dopełniająco ( informacyjnie ) korzystać z diagnostyki nieliniowej NLS, która da kolejne podpowiedzi, na co zwrócić uwagę. Potrzebuje Pani również zastosować probiotykoterapię. Najefektywniej jest zrobić celowaną, korzystając z testów MikroFloraSkan. Ewentualnie samej korzystać z dobrej jakości probiotyków, które mają odpowiedni skład i są bezpieczne. Florę bakteryjną należy również odpowiednio podkarmiać. Można też zbadać poziom zonuliny, który da informacje w jakim stanie jest Pani jelito i również przy zastosowaniu diety pozwoli monitorować proces uszczelniania jelita. Należy również zwrócić uwagę, na odżywienie organizmu w witaminy, minerały i makroskładniki oraz zwiększyć ilość ,,substancji", które będą działać przeciwzapalnie, np.: Antyoksydanty, Omega 3. Bardzo jest też ważne, żeby Pani praktykowała zdrowe nawyki, takie jak odpowiednia ilość snu, relaks. Pytanie też, jak radzi Pani sobie ze stresem. Niestety temat tutaj też jest złożony, bo na pracę układu nerwowego wpływa dużo czynników, w tym odżywienie organizmu na poziomie komórkowym, czy flora bakteryjna jelita i dodatkowo obciążenia pleśniami, grzybami ( np.: Candidą ), bakteriami, wirusami, czy pasożytami. Pisze Pani, że ma Pani usunięty pęcherzyk żółciowy. Pytanie, dlaczego doszło do takich zmian. Mogło to wynikać z błędów dietetycznych, ale również dodatkowo mogły dołożyć się do tego infekcje pasożytnicze lub bakteryjne, które mogą dzisiaj pogłębiać rozregulowanie pracy jelita. Zespół drażliwego jelita jest raczej konsekwencją zaburzonej pracy jelita. Warto i trzeba oczywiście codziennie samemu podejmować możliwe, pozytywne zmiany w diecie i poszukiwać tych właściwych rozwiązań. Dieta FODMAP może pomóc, ale czy będzie wystarczająca, żeby likwidowały się stany zapalne w jelicie ? Czy będzie Panią właściwie odżywiać ? Takie diety powinno się stosować tylko pod opieką dietetyka. Jeżeli robimy to sami, problemem może być to, że latami możemy pracować z dietą i nieświadomie sobie szkodzić, również stosując dietę FODMAP, dlatego jest tak ważna właściwa diagnostyka, która pozwala na zastosowanie konkretnego postępowania z danym organizmem i klinicznej remisji. Również ma znaczenie czas. Czym dłużej toczy się niewyleczony proces zapalny w organizmie, w tym przypadku w jelitach, tym z czasem będzie coraz więcej powikłań i następnych problemów zdrowotnych, np.: osteoporoza, choroby tarczycy, itd. Zachęcam, żeby pójść do dobrego dietetyka, zrobić właściwą diagnostykę, ustawić dietę pod kontem zabezpieczenia organizmu w potrzebne składniki odżywcze i zacząć likwidować stan zapalny w jelicie. Zlikwidowanie stanu zapalnego w jelicie oraz nauczenie się rzeczywistych potrzeb organizmu ( informacje dają odpowiednie badania ), da możliwie najlepszą, rzeczywistą, długotrwałą i oczekiwaną poprawę zdrowia.
Gotowane: ryż biały, kasza jaglana, komosa ryżowa, kasza krakowska,
owoce i warzywa gotowane, na surowo można tylko: banan, sałaty, pomidor bez skóry i nasion.
niezbędne przyjmowanie na stałe bakterii probiotycznych. Pozdrawiam
Polecam by zgłosiła się Pani do dobrego dietetyka w swojej miejscowości. Niestety na odległość nie jestem w stanie Pani pomóc..
Witam, jeśli tak długo pani boryka sie z problemem i nadal nie ma efektów ani nie wie pani co powinna spożywać a czego nie, trzeba by zrobić szerszą diagnostyke i badania krwi i na ich podstawie dobrać lub wykluczyć odpowiednie produkty, włącznie z nietolerancjami, które pani wymieniła. Zapraszam na konsultacje gdzie dokłądnie wytłumaczę na czym polega plan żywieniowy metabolic balance, bazujący na podastwie 37 wskażników krwi, jedym z jego pierwszych efektów jest poprawa trawienia. Pacjentót z tymi dolegliwościami jest w tej chwili bardzo wiele i zawsze na planach udało się nam osiągnąć zamierożny efekt. Pozdrawiam.
Dzień dobry,

Zdecydowanie oprócz dostosowania jadłospisu, który wbrew pozorom da się wyregulować, potrzebna będzie jeszcze odpowiednia probiotykoterapia. Może być ona celowana, ale wtedy należałoby wykonać analizę składu mikroflory. Ewentualnie spróbować przyjmować określony szczep probiotyczny. Niektóre preparaty są bardziej skierowane na występujące biegunki. Należy również zaznaczyć, ze nie wszystkie probiotyki w aptekach są wartościowymi preparatami i warto je kupować.

W razie potrzeby zapraszam na konsultację, którą można przeprowadzić przez video bądź stacjonarnie w Toruniu.

Pozdrawiam,
Milena Olaszewska
Należy pamiętać, że podczas stosowania diety eliminacyjnej, konieczne jest aby plan żywieniowy był prawidłowo zbilansowany, a każdy eliminowany produkt miał swój pełnowartościowy odpowiednik. W celu ułożenia indywidualnego planu żywieniowego niezbędne jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowo-chorobowego aby móc postawić prawidłową diagnozę i wdrożyć odpowiednie zmiany. Pozdrawiam
Dobry wieczór,
Bardzo ważne w Pani przypadku jest zidentyfikowanie produktów, które źle na Panią oddziałują. Dlatego warto obserwować reakcję organizmu na spożyty pokarm. Przydatne może okazać się systematyczne prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie obok spożytych produktów samopoczucia, które Pani towarzyszy. Ważne jest również w jaki sposób zostały zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe. Dieta Low FODMAP to dobry pomysł, warto jednak, aby była wprowadzona pod okiem dietetyka.
Serdecznie pozdrawiam, Monika Nowicka
Witam, jeśli nie wie Pani co jej szkodzi należałoby w pierwszej kolejności przejść na ścisłą dietę lekkostrawną eliminującą wszystkie produkty przeciwwskazane w IBS, tak by jelita się uspokoiły, a w dalszej kolejności wprowadzać kolejne produkty (pomijając te o, których wiadomo, że szkodzą). W ten sposób można dotrzeć to nietolerowanych produktów, choć jest to dość długi i żmudny proces. W tym celu dobrze jest prowadzić dzienniczek żywieniowy. Warto również włączyć suplementację odpowiednimi probiotykami, witaminami i makro oraz mikroelementami,a doraźnie olejem z mięty pieprzowej. Najlepiej byłoby udać się do dietetyka, który ułoży dietę, biorąc pod uwagę te produkty, które może Pani spożywać. Wtedy może się okazać, że ułożony jadłospis będzie smaczny, a dieta zróżnicowana i bogata w ciekawe dania, których by Pani sama nie wymyśliła. Ze swojej strony zapraszam na wizytę i pozdrawiam.
Witam, wprowadzenie diety FODMAP i dobrych probiotyków powinno znacznie poprawić samopoczucie. Proponuję odwiedzić gabinet dietetyczny. Jadłospis ułożony przez fachowca będzie dobrze zbilansowany, a to wpłynie na złagodzenie choroby.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam Panią
Na wystąpienie tej choroby mogą mieć wpływ zaburzenia odżywiania, czynniki psychologiczne, stres, czynniki genetyczne, jak również płeć i wiek. Cięzko określić przyczyne choroby u Pani na podstawie tak niewielu danych które sa umieszczone w pytaniu. A nie chcę udzielać "złotych rad" bez wyczerpującego wywiadu i badań. Zapraszam do kontaktu.
Pierwszym krokiem powinno być prowadzenie dzienniczka żywieniowego i przeanalizowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Czy jest taki prowadzony?
Witam, przy Pani schorzeniach należy indywidualnie opracować dietę uwzględniając schorzenia i nietolerancję pokarmowe. Ze względu na występowanie zespołu jelita drażliwego (ZJD) należy unikać produktów nasilających objawy choroby. Są to produkty wzdymające- warzywa strączkowe np. groch fasola, a także kapusta i cebula. Niewskazane jest również picie mocnej herbaty, alkoholu, żucie gum, czy też spożywanie dużych posiłków- przejadanie się. Zarówno przy zespole jelita drażliwego, jak i po usunięciu pęcherzyka żółciowego wskazane jest ograniczenie tłuszczu w diecie szczególnie proszę uważać na tak zwany tłuszcz ukryty znajdujący się w tłustym mięsie, wędlinach, pasztetach i innych przetworach mięsnych. Również powinno się unikać smażenia potraw i zastąpić je gotowaniem w wodzie, na parze lub pieczeniem bez tłuszczu np. w folii. W postaci biegunkowej choroby zaleca się ograniczenie w diecie błonnika pokarmowego, dlatego należy spożywać pieczywo jasne (pszenne), gdyż razowe może zaostrzyć objawy choroby. Jeżeli toleruje Pani gluten i dobrze się Pani czuje po jego spożycie to nie ma potrzeby eliminować go z diety. Powinna Pani unikać spożywania niektórych gruboziarnistych kasz i ostrych przypraw. Warto obserwować po jakich potrawach dolegliwości nasilają się , dobrym pomysłem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Ważne jest aby posiłki były nie za gorące i nie za zimne oraz spożywane powoli w spokojnej atmosferze. Dieta fodmap może złagodzić dolegliwości, ale ze względu na występujące nietolerancje i inne schorzenia warto skonsultować się z dietetykiem tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana, dostarczała wszystkich składników odżywczych i jednocześnie zmniejszała nieprzyjemne dolegliwości. Pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
Witam
Może być wiele przyczyn tzw zespołu wrażliwego jelita.
1 dyzbioza jelitowa dobrze wykonać badanie kału i jeżeli tak się zdarzy że będzie za dużo bakterii protolitycznych może być kłopot z ph żołądka.
2Niewłasciwe połączenie pokarmów
rozdzielmy produkty tzn Jedzmy produkty białkowe z warzywami ale uwaga warzywa korzeniowe jemy z produktami skrobiowymi.
Jeżeli planujemy jeść posiłek białkowy to proszę wypić wodę z cytryną lub octem jabłkowym lub nalewkę z mięty.
owoce jemy na pusty żołądek i dopiero po godz możemy zjeść inny posiłek
jeżeli jemy posiłek białkowy to musimy odczekać min 3 godz bo białko dłużej sięe trawi
jeżeli jemy kaszę i skrobiowe to czekamy 2 godz.
3 innym powodem mogą być nietolerancje pokarmowe i proszę wykonać testy IgA i IgG
mogą być również nietolerancje FODMAP i trzeba wykonać testy wodorowe i metanowe.
Oczywiście nie musi pani robić wszystkiego na raz .Ja proponuję zacząć od diety bez glutenowej bez cukrowej i bez mlecznej ,rozdzielić posiłki...pamiętać aby posiłki były jedzone w spokoju, unikać stresu poświęcić więcej czasu na relaks.Mam nadzieję że chociaż trochę spełniłam Pani oczekiwaniaPozdrawiam
Witam serdecznie, oczywiście warto w Pani przypadku wypróbować dietę FODMAP.
Zapraszam do kontaktu przez moją stronę internetową: Poradnia Dietetyczna Lubczyk.
Ułożymy dietę konkretnie pod panią, bo warto walczyć o dobre samopoczucie!
Przede wszystkim musi pani wzmocnić i uszczelnić jelita, żeby dobrze tolerować produkty. Większość nietolerancji mija z czasem i można produkty znowu włączać do diety.
Witam serdecznie,
dieta w ZJD to dieta bardzo indywidualna. Zaleca się podejście spersonalizowane - po szczegółowym wywiadzie przeprowadzonym przez dietetyka dobiera się zakres produktów tolerowanych przez pacjenta. Istnieją ogólne wytyczne w postaci biegunkowej - zaleca się dietę łatwostrawną, oszczędzającą przewód pokarmowy. Szczególnie ważna jest podaż odpowiedniej ilości płynów, co zapobiega, często towarzyszącemu biegunce, odwodnieniu. Warto zadbać również o prawidłowy skład mikroflory jelitowej, a więc dobór odpowiednich szczepów bakterii probiotycznych, które po wywiadzie ustali dietetyk. Z jadłospisu należy wykluczyć produkty i dania tłuste, ostre, smażone, strączkowe, kapustne, cebulowe.
Szanowna Pani,

Na początku musiałabym zapoznać się z Pani historią choroby i wynikami badań. Należałoby zastosować dietę rotacyjną z uwzględnieniem nietolerowanych produktów oraz dobór odpowiedniego probiotyku. Konieczne może okazać się wykonanie dodatkowych badań pozwalających na szerzą diagnostykę Pani problemu. Polecam wybór probiotyku zawierającego szczep Lactobacillus plantarum 299v, który ma istotny wpływ na zmniejszanie objawów IBS.

W razie pytań bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,

Anna Kołdon
Witam,

tak, jestem w stanie Pani pomóc. Pozdrawiam.
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
Oczywiście, że za pomocą odpowiedniej diety da się ograniczyć dokuczliwe objawy. Zapraszam go gabinetu w celu przeprowadzenia dokładnego wywiadu żywieniowego i ustalenia indywidualnej diety.

Pozdrawiam,
Angelika Korcz
Tak,najlepiej udać się do dietetyka,trzeba przeprowadzic dokładny wywiad medyczno-dietetyczny.
Witam,
Oczywiście mogę pomóc układając odpowiednio zindywidualizowany jadłospis. Będzie on uwzględniał schorzenia, nietolerancje pokarmowe oraz preferencje żywieniowe pacjenta.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.