Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Ukończyła dietetykę z wyróżnieniem na Wydziale Lekarskim II. Pracę magisterską poświęciła diecie śródziemnomorskiej w prewencji pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia. Pracuje i zdobywa doświadczenie jako dietetyk w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera w Poznaniu. Od trzech lat jest doktorantem Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Ponadto bierze udział w licznych konferencjach naukowych, aby poszerzać swoją dotychczasową wiedzę. Jest autorem publikacji naukowych i członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Analizuje wpływ składników pożywienia na zdrowie i wydolność naszego organizmu oraz w oparciu o szczegółowy wywiad dietetyczny, analizę składu ciała, pomiary antropometryczne oraz wyniki badań biochemicznych dostosowuje indywidualny plan żywieniowy. Jej celem jest edukowanie o korzystnym działaniu na zdrowie prawidłowego i zbilansowanego sposobu żywienia.
Ukończone szkoły
Gdański Uniwersytet Medyczny (studia I stopnia)
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu (studia II stopnia) na Wydziale Lekarskim II
Znajomość języków obcych
język angielski- poziom średniozaawansowany
Konferencje
Udział w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Dietetyka gerontologiczna- wyzwania i szanse”, która odbyła się w Poznaniu w dniu 27 lutego 2014 roku
Udział w VI Konferencji Naukowo- Szkoleniowej „Leczenie żywieniowe osób starszych i chorych przewlekle”, która odbyła się w Gdyni w dniu 12 kwietnia 2014 r., zorganizowanej przez Katedrę Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Udział w Konferencji Fit- Medical Forum 2014, która odbyła się w Poznaniu w dniu 25 stycznia 2014 r., organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości
Udział w VI Konferencji „Najnowsze standardy diagnostyczne i terapeutyczne zaburzeń metabolicznych”, która odbyła się w Poznaniu w dniu 1 marca 2014 roku
Udział w warsztatach dla dietetyków pt. „Żywienie w fenyloketonurii” w dniach 8-9 maja 2014 r. w Warszawie, organizowanych pod patronatem Polskiego Towarzystwa Fenyloketonurii
Udział w warsztatach pt. „Żywienie w mukowiscydozie” w dniach 13-14 marca 2014 r. w Poznaniu organizowanym pod patronatem Polskiego Towarzystwa Mukowiscydozy
Doniesienia zjazdowe
1.V Ogólnopolska Konferencja Dietetyki "Congressus Dietetica", Łódź, 10-11 kwietnia 2015 r.: Łochocka K, Bajerska J, Glapa A, Fidler-Witoń E, Nowak JK, Szczapa T, Grebowiec P, Lisowska A, Walkowiak J. Ekstrakt z zielonej herbaty zmniejsza trawienie i wchłanianie skrobi spożytej w posiłku testowym u ludzi - randomizowane, kontrolne placebo, badanie krzyżowe. – praca nagrodzona (II miejsce w sesji prac oryginalnych)
2.V Ogólnopolska Konferencja Dietetyki "Congressus Dietetica", Łódź, 10-11 kwietnia 2015 r. wykład plenarny: Łochocka K. Suplementacja witaminowa w mukowiscydozie.
3.VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki "Congressus Dietetica", Łódź, 1-2 kwietnia 2016 r., sesja plakatowa: Józefczuk J, Malikowska K, Glapa A, Stawińska-Witoszyńska B, Nowak JK, Bajerska J, Lisowska A, Walkowiak J. Mulberry leaf extract decreases digestion and absorption of starch in healthy subjects - a randomized, placebo-controlled, crossover study.
4. I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych, Poznań, 11.06.2016 r.: Jarosław Walkowiak, Klaudia Malikowska, Aleksandra Glapa, Paweł Bogdański, Ewa Fidler-Witoń, Monika Szulińska, Izabela Chudzicka-Strugała, Anna Miśkiewicz-Chotnicka, Edyta Mądry, Aleksandra Lisowska. Wpływ suplementacji sprzężonym kwasem linolowym (CLA) na trawienie i wchłanianie tłuszczów- randomizowane badanie żywieniowe, kontrolowane placebo, z podwójnie ślepą próbą.