Nie rezygnuj ze zdrowia

Wybierz konsultacje online, aby rozpocząć lub kontynuować leczenie bez wychodzenia z domu. Jeśli potrzebujesz, możesz również umówić wizytę w gabinecie.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Adres

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)


Brak informacji o usługach i ich cenach

Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?

Pokaż innych dietetyków w pobliżu

Cennik

Brak informacji o usługach i cenach

Ten lekarz nie dodał jeszcze informacji o usługach i cenach.

Moje doświadczenie

O mnie

Ukończyłam Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, obecnie kontynuuję naukę na studiach doktoranckich, realizując swoją pracę w Oddziale Onkologii K...

Zobacz pełen opis

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u mgr Karolina Janion? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

2 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Dzień dobry, choruję na insulinooporność, na którą przyjmuję leki (Siofor). Od pewnego czasu chodzę na silownię, gdyż mam też problem z otyłością, chciałabym zakupić dobrą odżywkę białkową, by móc ją dodawać do posiłków czy też wypić po treningu - niestety mam nietolerancję laktozy, więc wszelkie jogurty naturalne, które mogłabym zakupić "na szybko" po siłowni powodują rewolucje żołądkowe. W grę więc wchodzi białko roślinne - niestety większość z tych odżywek ma w składzie cyklaminian sodu, a przeczytałam, że może on wpływać na leki cukrzycowe. Czy to prawda? Czy też mogę bezpiecznie zażywać takie białko roślinne?

Dzień dobry,
na wstępie zastanowiłabym się nad celowością stosowania odżywki białkowej - czy jest ona na pewno konieczna? Tak, to prawda, cyklaminian sodu może wpływać na metabolizm niektórych leków, w tym m.in. stosowanych w leczeniu cukrzycy. Korzystniej uzupełnić białko wraz z dietą i zrezygnować z tego typu odżywek. Nietolerancja laktozy jest pewną trudnością, jednak jest to możliwe. Jeśli pojawiłyby się dodatkowe pytania, zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

mgr Karolina Janion

Witam Państwa bardzo serdecznie.
Mam 21 lat, mierzę 149 i ważę 80 kilo. Mam zdrową tarczycę, biorę leki na nadciśnienie (Concor Cor 1,25 mg oraz Tialorid mite), niedługo zaś mam rezonans magnetyczny prawego kolana (przez starą kontuzję istnieje prawdopodobieństwo, że mam zwyrodnienie). Ponadto mam częste migreny (Pojawiają się kilkanaście razy w miesiącu), zgagi oraz często oddaję gazy.
Od miesiąca nie jem ani słodyczy, ani chipsów, ani zupek błyskawicznych, ani ciastek czy produktów typu Zapiekanki/ Hamburgery. Mimo to moja waga wcale nie spada, wciąż ważę 80 kilo i ani kilo mniej czy więcej.
Nie wiem jak gotować zdrowo i smacznie. Nie wątpię jednak, że zdrowe posiłki mogą być smaczne. Z chęcią nabyłabym książkę kucharską ze zdrowymi przepisami (poleconą przez dietetyka). Przy czym chcę zaznaczyć, że, w moim mniemaniu, zdrowy posiłek nie musi składać się ze składników na które trzeba przeznaczać kosmiczne kwoty czy też składników, których trzeba szukać w specjalistycznych sklepach.
Nie mam zamiaru korzystać z diety pudełkowej. Nie korzystałam i nie chcę. Chcę sobie sama zdrowo gotować. Nie zamierzam też kupować żadnych suplementów. Zdrowy tryb życia nie może opierać się na zasadzie; ''Dieta zadziała ale tylko dzięki nabyciu opakowania z magicznymi, Tybetańskimi nasionami''.
Chcę znać zdrowe produkty, jakie obróbki żywności są zdrowe, jakie ćwiczenia stosować żeby schudnąć, z jakich źródeł korzystać aby zdrowo i smacznie gotować. Nie chcę jednak dietetyka, który zrobi ze zdrowego żywienia ''wiedzę tajemną'' - ''rzucisz trzy stówki to się dowiesz czy ryż jest tuczący czy nie''. Oczywiście - nie wszystko na pierwszej wizycie. Chcę chodzić na konsultacje ale byłabym szczęśliwa gdybym nie musiała tego robić co tydzień/ dwa tygodnie. Chciałabym aby plan żywieniowy był tak ułożony abym mogła sobie go stosować np: cztery tygodnie. Dlatego wspomniałam o książce kucharskiej ze zdrowymi posiłkami - to dobra wskazówka dla osoby która chce zacząć zdrowo się odżywiać i, zarazem, zrzucić zbędne kilogramy. Niemniej jednak, jeśli o książki kucharskie chodzi - chciałabym aby dietetyk zadecydował która książka kucharska jest odpowiednia jako iż na rynku książek jest bardzo dużo i zawsze znajdą się osoby którym wcale nie będzie zależało na zdrowym żywieniu czytelnika. Jeśli są jakieś książki z ćwiczeniami dla osób puszystych to też taką książkę chętnie kupię.
Jestem z Warszawy.
I chciałabym rozpocząć dietę.

Dzień dobry,
zmiana nawyków żywieniowych jest długotrwałym procesem, dlatego świetnie, że chce Pani nauczyć się zasad prawidłowego żywienia i z takim podejściem wierzę, że się to uda. Niemniej sądzę, że wykonanie u Pani analizy składu ciała, przeprowadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowego pozwoli wskazać błędy żywieniowe i tym samym zaplanować możliwości ich eliminacji. Suplementacja różnego typu preparatami nie jest koniecznością, wyjątkiem może być witamina D, gdyż stwierdza się powszechnie jej niedobory. Przed wizytą u dietetyka lub konsultacją on-line polecam wykonać morfologię i zabrać ze sobą wyniki badań, jakie dotąd były wykonywane. Jeśli chodzi o pozycje książkowe, to jak słusznie Pani zauważyła jest ich ogrom, osobiście polecam "Praktyczny poradnik żywieniowy", natomiast z pozycji wegetariańskich "Jadłonomię". Będzie mi miło, jeśli zajrzy Pani również na bloga mojego autorstwa i stronę na fb - Limonti. Być może zamieszczane tam informację również będą pomocne. Trzymam za Panią kciuki i życzę zdrowia i wytrwałości.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

mgr Karolina Janion

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.