Jadwiga Dwilewicz-Trojaczek, hematolog Warszawa

Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Dwilewicz-Trojaczek

Hematolog, Onkolog, Internista


Adres

Banacha 1A, Ochota , Warszawa
SP CSK WUM (mapa)

Lekarz nie ma włączonego kalendarza pod tym adresem

Poproś o kalendarz

Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)

NFZ


Moje doświadczenie

Leczone choroby

  • Zespoły mielodysplastyczne
  • białaczka

Usługi i ceny

Konsultacja hematologiczna


Banacha 1A, Warszawa

400 zł

SP CSK WUM

Opinie

Jesteś po wizycie u tego specjalisty?

Podziel się wrażeniami! Przyszli pacjenci pewnie tu zajrzą i będą Ci wdzięczni.

Zostaw swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

7 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl


  • Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii:
    Żelazo 89 (50 146)
    TIBC 373 (154 430)
    Wysycenie żelazem 24% (21-54%)
    Transferyna 314 (130 362)

    Hemoglobina 11.4 (11.5 16.5)
    RBC 4.4 (3.9-5.6 * 10^12)
    WBC 5.9 (4-11 * 10^12)

    Hematokryt 0.36 (0.36 - 0.47)
    MCV 83 (78 - 98)
    MCH 26 (27 - 32)
    MCHC 31 (31 - 36)
    RDW 14 (11 - 15.5)

    Trombocyty 324 (140 440)

    Jestem kobietą i mam 27 lat.
    Moje rozumienie jest takie, ze poziom żelaza we krwi jest w porządku, ale mam niskie rezerwy, stąd obniżenie innych parametrów.

    Dzień dobry
    O braku żelaza w magazynach mówi stężenie ferrytyny-tego wyniku brak. Niedokrwistość jest normocytowa i normobarwliwa. Najczęściej jest to niedokrwistość chorób przewlekłych, towarzysząca zapaleniom, zakażeniom, chorobom z autoagresji, nowotworom. Inna przyczyna niedokrwistości normocytwej to anemia hemolityczna, spowodowana krótszym czasem przeżycia erytrocytów, Tej niedokrwistości może towarzyszyć stan podżółtaczkowy. Proponuję powtórzenie morfologii krwi za miesiąc, o ile będzie się utrzymywać lub pogłębiać, należy udać się do lekarza rodzinnego lub internisty.

    prof. dr hab. n. med. Jadwiga Dwilewicz-Trojaczek

  • Ból wezłów chłonnych po jednej stronie. Na początku były zimne poty, niższa temperatura i ogólne osłabienie z obrzękiem do rąk i stóp. Teraz ból promieniuje po jednej stronie do szyi, ręki, nogi. Brak gorączki oraz kataru czy kaszlu. Jakie badania należy zrobić i udać się do internisty czy do laryngologa ?

    Dzień dobry
    Brak danych, czy węzły chłonne były powiększone i czy na pewno to węzły. Konieczne badanie fizykalne przez lekarza internistę-możliwość stwierdzenia odchyleń od normy, lub ich brak. Lekarz internista powinien zadecydować o dalszym postępowaniu.

    prof. dr hab. n. med. Jadwiga Dwilewicz-Trojaczek

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Moje doświadczenie

Leczone choroby

  • Zespoły mielodysplastyczne
  • białaczka

Specjalizacje

  • Hematologia