Alergia pokarmowa - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi.

Alergia pokarmowa - informacje o chorobie

gr.  allos – inny +  ergos – reakcja
  Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia. Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.

Alergeny

  Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.

Leczenie

  Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji.   Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
  • lekami przeciwhistaminowymi (np.: Clemastin, Diphergan, Phenazolina, cetryzyna, loratydyna)
  • preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
  • lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)

Eksperci - alergia pokarmowa

Znajdź eksperta w twoim mieście:
Dorota Kościelniak

Dorota Kościelniak

Internista, Dietetyk

Zielonka

Paulina Górska

Paulina Górska

Dietetyk

Rzeszów

Grażyna Piliszko

Grażyna Piliszko

Dietetyk

Rzeszów

Kalina Gogała

Kalina Gogała

Dietetyk

Wrocław

Diana Kęsek

Diana Kęsek

Dietetyk

Mszana Dolna

Adrianna Potocka

Adrianna Potocka

Dietetyk, Psycholog

Łódź

Alergia pokarmowa - pytania dotyczące tej choroby

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 31 pytań dotyczących usługi: Alergia pokarmowa

mgr Bogusław Bienias
mgr Bogusław Bienias
Specjalista medycyny naturalnej, Dietetyk, Terapeuta
Rzeszów
Można zrobić a nawet trzeba. Jednak to dopiero początek. Nie pisze Pani/Pan jakie leczenie stosował. Z mojej praktyki wynika, że łuszczyca może ustąpić całkowicie. Trzeba jednak do niej odpowiednio…
2 odpowiedzi

mgr Agata Drążek
mgr Agata Drążek
Dietetyk
Częstochowa
Nietolerancje pokarmowe nie powodują, że masa ciała nadmiernie rośnie. Powodem nadwagi jest dodatni bilans energetyczny - czyli do organizmu dostarczane jest więcej energii niż potrafi on zużytkować…
2 odpowiedzi

Wszystko zależy od tego, czy to jest alergia czy nietolerancja pokarmowa, jaki rodzaj i stopień nasilenia i jakie objawy powoduje, biegunki, pokrzywki, bóle brzucha, kichanie. Unikanie alergenu…
1 odpowiedzi

Alergia pokarmowa - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?


Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.