Centrum Medyczne Grupa LUX MED Medycyna Rodzinna – Wrocław, ul. Swobodna 1
to była moja pierwsz wizyta, ale nie ostatnia, doktor rzeczowy, dużo pyta, odpowiada na zadane pytania, nie pamiętam czy jakikolwiek inny lekarz poświ...
Wizyta odbyła się planowo. Nie czekałam w kolejce. Pani doktor odpowiada rzeczowo na wszystkie pytania. Można liczyć na dokładne instrukcje i opisy za...
Bardzo polecam panią doktor jest miła,sympatyczna i konkretnie wszystko tłumaczy:) To była moja pierwsza wizyta i nie ostatnia. Na pewno polecę panią ...
dr n. med. Monika Stołyhwo-Gofron - odżywianie, dietetyka, konsultacja
Złota Karczma 25, Gdańsk
dr n. med. Monika Stołyhwo-Gofron - odżywianie, dietetyka, konsultacja
Pani Doktor potrafi pacjentom pomóc. Jestem pod opieką Pani Doktor już przeszło rok. Nie tylko schudłam ale też wzbogaciłam swój jadłospis. Poza tym ...
UNICARDIA & UNIMEDICA Małopolskie Kliniki Specjalistyczne
Pani doktor jest bardzo kompetentna i rzetelna. Poświęca czas na wysłuchanie pacjenta, rozpoznanie problemu i szczegółowe objaśnienie sposobu postępow...
Bardzo dobry lekarz umie słuchać pacjenta. Bardzo mi pomógł choć mój przypadek jest dość trudny. Nie bójcie się badań gastroskopi i konoloskopi wykony...
Wysypka na plecach jest bardzo częstym objawem reakcji alergicznej na pokarm
(licencja, autorzy)
Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia.
Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.
Alergeny
Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.
Leczenie
Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji. Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)
Centrum Medyczne Grupa LUX MED Medycyna Rodzinna – Wrocław, ul. Swobodna 1
to była moja pierwsz wizyta, ale nie ostatnia, doktor rzeczowy, dużo pyta, odpowiada na zadane pytania, nie pamiętam czy jakikolwiek inny lekarz poświ...
Wizyta odbyła się planowo. Nie czekałam w kolejce. Pani doktor odpowiada rzeczowo na wszystkie pytania. Można liczyć na dokładne instrukcje i opisy za...
Bardzo polecam panią doktor jest miła,sympatyczna i konkretnie wszystko tłumaczy:) To była moja pierwsza wizyta i nie ostatnia. Na pewno polecę panią ...
dr n. med. Monika Stołyhwo-Gofron - odżywianie, dietetyka, konsultacja
Złota Karczma 25, Gdańsk
dr n. med. Monika Stołyhwo-Gofron - odżywianie, dietetyka, konsultacja
Pani Doktor potrafi pacjentom pomóc. Jestem pod opieką Pani Doktor już przeszło rok. Nie tylko schudłam ale też wzbogaciłam swój jadłospis. Poza tym ...
UNICARDIA & UNIMEDICA Małopolskie Kliniki Specjalistyczne
Pani doktor jest bardzo kompetentna i rzetelna. Poświęca czas na wysłuchanie pacjenta, rozpoznanie problemu i szczegółowe objaśnienie sposobu postępow...
Bardzo dobry lekarz umie słuchać pacjenta. Bardzo mi pomógł choć mój przypadek jest dość trudny. Nie bójcie się badań gastroskopi i konoloskopi wykony...
Rzeczywiście, jeśli nie są to odparzenia, to kolejną najczęstszą przyczyną są odczyny alergiczne.
Polecam jednak kontakt z gastroenterologiem dziecięcym. Np. dr Agnieszką Borys-Iwanicką w Wrocławia.
Więcej
Rzeczywiście, jeśli nie są to odparzenia, to kolejną najczęstszą przyczyną są odczyny alergiczne.
Polecam jednak kontakt z gastroenterologiem dziecięcym. Np. dr Agnieszką Borys-Iwanicką w Wrocławia.
Więcej
Testy na nietolerancje jak najbardziej są miarodajne. Wykrywają one przeciwciała we krwi, które mogą być obecne jeśli występuję u osoby nietolerancja pokarmowa. Warto pamiętać, że większość testów pozwala…
Więcej
Żeby odpowiedzieć na take pytanie trzeba wiedzieć więcej -dlaczego u 3-latka byla dieta bezmleczna? W tym wieku fizjologicznie 80%dzieci fobrze toleruje mleko. Warto zadać pytanie…
Więcej
Szanowna Pani
To nie jest pytanie, na które można odpowiedzieć tą drogą. Powiem tylko,że alergiapokarmowa jedynie zaostrza AZS a niejest główną przyczyną tejchoroby -dlatego restrykcyjna dieta NIE…
Więcej
Witam. Sądzę że podane objawy świadczą o błędzie dietetycznym. Z reguły 2 - 3 nieudane próby zmiany produktu, świadczą o tym że nie należy danego produktu stosować. Pozdrawiam Dr J.Czelej
Aby ocenić stan układu immunologicznego należałoby zbadać przede wszystkim poziom przeciwciał we krwi, czasem się zdarza że bada się również poziom antygenow.
produkty ktorych sie nie toleruje nalezy wykluczyc by nie laczyc tych objawów nadwrazliwosci wlasnie z nietolerancja glutenu najczestrze przyczyny to -zaburzenia trawienia - fibromialgia -bole glowy -…
Więcej
Wysypka na plecach jest bardzo częstym objawem reakcji alergicznej na pokarm
(licencja, autorzy)
Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia.
Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.
Alergeny
Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.
Leczenie
Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji. Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)