Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Ekspert Ewa Tomczyk • 29 czerwca 2015 • Komentarze:

Lekarze coraz częściej diagnozują podwyższony poziom cholesterolu we krwi u swoich pacjentów. Wiedząc doskonale, jakie konsekwencje pociąga za sobą wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL, starają się obniżyć jego poziom farmakologicznie.

Czy wiesz, że można obniżyć stężenie złego cholesterolu poprzez zmianę jedzenia?

Miłośnicy mięsa zmieniając jego rodzaj na chudsze oraz dodając do niego zestaw warzyw, owoców oraz produktów z pełnego przemiału mogą obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 25% na przestrzeni 3 miesięcy. Rezygnacja z produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe trans może zmniejszyć stężenie cholesterolu o kolejne 5- 10%. To dużo.

Które produkty spożywcze są najbardziej skuteczne w walce z wysokim cholesterolem?

  1. Tłuszcze roślinne znajdujące się w rybach, orzechach, nasionach, warzywach.

Sięgając po większą ilość tłuszczów roślinnych powinno się równocześnie ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych znajdujących się w produktach mlecznych i mięsie. Warto wyeliminować całkowicie produkty, w których występuje uwodorniony tłuszcz roślinny.

  1. Błonnik pokarmowy.

Zjadanie większej ilości błonnika (szczególnie frakcji rozpuszczalnej w wodzie) znacząco przyczynia się do eliminacji cholesterolu z organizmu. Tę frakcję można znaleźć w płatkach owsianych, warzywach i owocach.

  1. Sterole i stanole roślinne.

Włączenie do jadłospisu produktów zawierających sterole i stanole roślinne, czyli specjalnych margaryn, skutecznie ogranicza wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim.

  1. Produkty o niewielkiej wartości energetycznej.

Regulacja masy ciała za pomocą niskoenergetycznych produktów spożywczych (przy nieprawidłowym wskaźniku BMI) także przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.

Niestety, nie istnieje jedna dieta obniżająca cholesterol dobra dla wszystkich, ponieważ każdy ma inne potrzeby oraz upodobania żywieniowe. Warto te upodobania żywieniowe przeanalizować i zastanowić się, zmiana których nie będzie dużym wyrzeczeniem, a przyniesie pożądane efekty.

O autorze

Ewa Tomczyk – dietetyk, WrocławMgr Ewa Tomczyk – ZnanyLekarz.plKliknij i umów wizytę!

The post Dieta obniżająca poziom cholesterolu appeared first on Blog dla pacjentów.

Komentarze: (0)

Ekspert