15 plusów dla jajka
Ekspert Celina Całka-Kinicka • Dietetyka • 4 kwietnia 2015 • Komentarze:
Zbliżają się święta Wielkiej nocy, wszyscy będziemy spożywać nieograniczone ilości jajek. Czy zastanawiałeś się kiedyś czy to Ci nie zaszkodzi, czy nie za dużo cholesterolu dostarczanego z pokarmem w tak krótkim czasie?
Zgodnie z najnowszymi (od 2015r.) zaleceniami Uniwersytetu Harward, Wydział Zdrowia Publicznego, nie ma już ograniczeń odnośnie ilość spożywanego cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu LDL o małej wielkości we krwi dalej jest uważany za czynnik ryzyka zawału serca, udaru mózgu, zatoru, miażdżycy, zakrzepicy. Jednak nie ma większej korelacji pomiędzy spożywanym cholesterolem a jego poziomem we krwi. Należy pamiętać, że cholesterol jest produkowany w wątrobie w ilości znacznie większej niż jego przeciętna konsumpcja. Ponadto cholesterol jest nam niezbędnie potrzebny do życia. Jest silnym antyoksydantem, jest składnikiem każdej komórki w ciele, wchodzi w skład mózgu (aż 60% mózgu to cholesterol), jest prekursorem hormonów sterydowych (w tym płciowych), jest prekursorem witaminy D, wchodzi w skład soli żółciowych, a więc ułatwia trawienie tłuszczy. Nie bójmy się cholesterolu, przestańmy zwracać na niego uwagę. A jeżeli chodzi o samo podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi to w dużej mierze odpowiedzialne są za to nie cholesterolowe składniki pokarmowe takie jak kwasy tłuszczowe trans i nasycone kwasy tłuszczowe oraz dieta uboga w antyoksydanty.
A jakie są właściwości jajek. Jakie dają nam korzyści?
- Są źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach. Tak idealnych, że białko jaja kurzego stanowi wzór do porównania innych białek zwierzęcych i roślinnych. Jest ono również najlepiej przyswajalne szczególnie, gdy spożywamy je na surowo.
- Surowe żółtko zawiera lecytynę, która chroni serce. Lecytyna odpowiedzialna jest za dystrybucje cholesterolu do tkanek.
- Surowe jajko jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
- Jajko ze wszystkich pokarmów jest najbardziej gęste żywieniowo. To znaczy, że stosunek nieenergetycznych składników pokarmowych do jego wartości energetycznej jest maksymalnie duże. W wolnym tłumaczeniu znaczy, że jest bardzo dużo witamin i mikroelementów w porównaniu do jego kaloryczności.
- Zawiera zestaw witamin z grupy B, które wpływają na pracę układu nerwowego, wygląd skóry.
- Zawiera witaminę A, która wpływa na wzrost, skórę a w szczególności oczy.
- Zawiera witaminę E, która chroni serce oraz ma działanie antynowotworowe.
- Zawiera witaminę D, która korzystnie wpływa na absorpcję wapnia oraz jak wykazują najnowsze badania podnosi odporność oraz wykazuje działanie antynowotworowe.
- Zawiera witaminę K2, która wpływa na krzepliwość krwi oraz razem z witaminami A i D pomaga absorbować wapń.
- Zawiera jod, który jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Tarczyca zaś jest niezbędna dla naszego metabolizmu.
- Zawiera fosfor, który razem z wapniem i witaminą D jest niezbędny do budowy prawidłowych kości.
- Zawiera siarkę, która jest niezbędna dla pięknych włosów i paznokci.
- Zawiera antyoksydanty takie jak luteina i zeaksantyna, które są niezbędna dla zdrowia oczu.
- Jeśli kury były karmione siemię lnianym to ich jaja są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.
- Skorupki jajek są również jadalne i bogate w wapń i fosfor.
Istnieje aż 15 powodów, dla których należy jeść jajka. Zatem nie mogę się już doczekać tych świąt…
O autorze
Celina Kinicka – dietetyk, WarszawaCelina Kinicka – ZnanyLekarz.pl
The post 15 plusów dla jajka appeared first on Blog dla pacjentów.