Nie rezygnuj ze zdrowia
Wybierz konsultacje online, aby rozpocząć lub kontynuować leczenie bez wychodzenia z domu. Jeśli potrzebujesz, możesz również umówić wizytę w gabinecie.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Adres
Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)
Konsultacja online • Od 70 zł
Analiza składu ciała • Od 20 zł
Dietoterapia • Od 150 zł +1 więcej
Poradnictwo dietetyczne • Od 120 zł
Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?
Pokaż innych dietetyków w pobliżuUsługi i ceny
Popularne usługi
Konsultacja online
Mazańcowice 1045, Mazańcowice
Od 70 zł
„Medea” Centrum Medyczne
Pozostałe usługi
Analiza składu ciała
Mazańcowice 1045, Mazańcowice
Od 20 zł
„Medea” Centrum Medyczne
Dietoterapia
Mazańcowice 1045, Mazańcowice
Od 150 zł
„Medea” Centrum Medyczne
Poradnictwo dietetyczne
Mazańcowice 1045, Mazańcowice
Od 120 zł
„Medea” Centrum Medyczne
Moje doświadczenie
O mnie
Absolwentka Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Studentka Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Założycielka bloga "Odżywianie z pasją" n...
Opinie pojawią się wkrótce
Napisz pierwszą opinię
Jesteś już po wizycie u mgr Anna Karolewicz? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.
Dodaj swoją opinięOdpowiedzi na pytania
1 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl
Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie doświadczyłam pierwszy raz dwóch silnych spadków cukru. Co Pani zaproponowałaby w takiej sytuacji? Pozdrawiam Joanna
Pani Joanno,
Jadłospis w hipoglikemii reaktywnej powinien składać się z 4-5, regularnych posiłków, o niskim ładunku glikemicznym. W praktyce oznacza to, że posiłki powinny być komponowane z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (poza drobnymi wyjątkami wprowadzającymi do diety wartościowy produkt). W każdym z nich powinien znaleźć się dodatek białkowy i tłuszczowy, co zmniejszy gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a w efekcie zapobiegnie nadmiernemu wydzielaniu insuliny (która powoduje hipoglikemię). Spożywane produkty zbożowe zawsze powinny być pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Obecny w nich błonnik, również odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu glukozy. W diecie nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw, ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) czy chudego mięsa. Owoce należy ograniczyć do 1 porcji dziennie i spożywać zawsze z dodatkiem tłustych orzechów, pestek, nasion czy nierafinowanego oleju. Z diety bezwzględnie muszą zostać usunięte: cukier, miód, syropy, słodycze itp. Jeśli stosuje się Pani do powyższych zasad, zalecam ponowną konsultację diabetologiczną i wprowadzenie lub modyfikację leczenia farmakologicznego.
Pozdrawiam! :)
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.