Zaburzenia odżywiania w nowej odsłonie współczesnej dietetyki

Ekspert Marta Pawlak • 16 czerwca 2015 • Komentarze:

XXI wiek to wiek przemian w każdej dziedzinie życia. Rozwój technologii i cywilizacji sprawił, iż na rynku żywności zaczęły pojawiać się nowe produkty, niejednokrotnie mające wpływ na zachowania konsumenckie. Ostatnie kilkadziesiąt lat, nastawione na kultywowanie idealnej sylwetki, przesadne odchudzanie własnego ciała, popularne zwłaszcza wśród aktorek czy modelek, sprawiło, iż nierzadko pojawiają się zaburzenia odżywiania. Anorexia nervosa, zwana także jadłowstrętem psychicznym, czy też bulimia nervova, inaczej żarłoczność psychiczna to choroby, coraz częściej leczone przez interdyscyplinarny zespół specjalistów. Oprócz opieki medycznej, niezmiernie ważna staje się w tym przypadku zarówno rola dietetyka, psychologa, lekarza, stomatologa czy też trenera personalnego.

Anorexia nervosa

Jadłowstręt psychiczny (anoreksja restrykcyjna), a także i żarłoczność psychiczna (bulimia) to zaburzenia odżywiania, popularne na całym świecie, zarówno wśród nastolatków, jak i dorosłych. W przypadku pierwszego zaburzenia, chory dąży do, jak najniższej masy ciała, odmawiając spożywania posiłków. Etiopatogeneza tej choroby jest bardzo złożona i składa się na nią wiele czynników, zarówno psychologicznych, genetycznych, jak i kulturowych. Mężczyzn także odnotowuje się przypadki zachorowań. Mniej popularną niż anorexia nervosa, ale zdefiniowaną koncepcją jest anorexia athletica. Jest to zaburzenie na tle odżywiania, obserwowane u sportowców. Kryteriami niezbędnymi do zdiagnozowania tej dysfunkcji są między innymi utrata masy ciała powyżej 5% niż oczekiwana, ograniczenia w przyjmowaniu pokarmu poniżej 1200 kcal na dzień, żołądkowo- jelitowe dolegliwości, brak współwystępujących chorób, będących przyczyną utraty masy ciała. Towarzyszące objawy nieprawidłowości to: zaburzenia lub całkowita utrata miesiączki, u kobiet powyżej 16 roku życia, niezadowolenie z własnego wyglądu, prowokowanie wymiotów, kompulsywne objadanie się, obsesyjne uprawianie sportu, czy przesadna obawa przed otyłością.

Bulimia nervosa

W przypadku bulimia nervosa odnotowuje się niekontrolowane napady obżarstwa, podczas którego chory zjada niezliczoną ilość pożywienia. Po takich incydentach, chora osoba odczuwa „wyrzuty sumienia”, a przez to chęć zwrócenia, tego, co zjadła. Zwykle prowadzi to do prowokowania wymiotów. Konsekwencją takich czynów mogą być zmiany chorobowe w przełyku oraz jamie ustnej, wywołane kwaśną treścią żołądkową. Podobnie, jak w przypadku anorexia nervosa, z czasem następuje skrajne osłabienie organizmu. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne uznało, iż bulimia to rodzaj anoreksji. Wymienia ono bowiem anoreksję restrykcyjną, w której chory ogranicza spożywane posiłki, oraz anoreksję bulimiczną, potocznie zwaną bulimią. Przy leczeniu zarówno anorexia nervosa, jak i bulimii nervosa równie ważna jest rola psychologa, lekarzy oraz dietetyka.

O autorze

Marta Pawlak – dietetyk, Poznań

Marta Pawlak – ZnanyLekarz.plKliknij i umów wizytę!

The post Zaburzenia odżywiania w nowej odsłonie współczesnej dietetyki appeared first on Blog dla pacjentów.

Komentarze: (0)