Dieta w chorobie Hashimoto

Ekspert Agnieszka SzpotonDiabetologia • 24 marca 2015 • Komentarze:

Choroba Hashimoto dotyczy zwykle kobiet w wieku średnim. Zagrożenie są w szczególności te Panie, które mają genetyczne predyspozycje do chorób tarczycy (przypadki w bliskiej rodzinie) lub są zagrożone cukrzycą.

Do czynników wyzwalających chorobę możemy zaliczyć:

  • Stres i związany z nim spadek odporności
  • Problemy psychiczne
  • Ogólne przemęczenie
  • Infekcje bakteryjne i wirusowe

W 50% przypadków może prowadzić do stałej niedoczynności tarczycy.

Jakie są typowe objawy choroby Hashimoto?

  • Uczucie senności i ogólne zmęczenie
  • Stany depresyjne i rozdrażnienie
  • Wrażliwość na zimno
  • Niska temperatura ciała
  • Sucha, zimna i blada skóra
  • Problemy z jelitami, wodobrzusze i zaparcia
  • Opuchlizna na twarzy i dłoniach
  • Tycie

Jak powinny odżywiać się osoby chorujące na Hashimoto?

Sama terapia farmakologiczna może okazać się niewystarczająca w przypadku wielu osób cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto. Należy zatem zastosować kompleksowe podejście do choroby i oprócz środków syntetycznych odżywiać się w sposób zbilansowany i racjonalny.

Dietę warto wprowadzać w kilku fazach, stopniowo przyzwyczajając organizm do zmian. Każdy organizm należy traktować indywidualnie i obserwować jak reaguje na zmiany w diecie.

Pierwsza faz powinna zakładać wykluczenie produktów, które mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną. W tej grupie znajdują się:

  • zboża,
  • produkty nabiałowe,
  • jaja,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • papryka, jod.
  • mięso wieprzowe
  • steki
  • wątrobę

Nie wskazane są również produkty z soi i jej przetworów (działa jak blokery tarczycy), kapusty, kalafiora, brukselki czy brokułów.

Istota chorób autoimmunologicznych polega na wytwarzaniu immunoglobulin (przeciwciał) skierowanych przeciwko własnym tkankom. W konsekwencji dochodzi do chronicznego zapalenia i trwałych uszkodzeń wspomnianych struktur.

Choroba Hashimoto jest często bezobjawowa jedna w miarę postępów schorzenia może rozwinąć się w niedoczynność tarczycy.

Jakie badania pozwalają wykryć chorobę Hashimoto?

Niezbędne minimum badań diagnostycznych :

  • Badania hormonów TSH, T3,T4,FT3, FT4
  • Przeciwciał TPO i anty TG
  • Badanie ultrasonograficzne

Badania wskazane dodatkowo:

  • Badanie IgG
  • Testy na nietolerancję pokarmową

Jak wygląda leczenie choroby Hashimoto?

Podstawą leczenia jest przyjmowanie hormonów tarczycy oraz ingerencja w sposób żywienia – dieta. Indywidualnie dopasowaną dietę w chorobie Hashimoto, niedoczynności czy nadczynności powinien stosować każdy pacjent u którego tarczyca nie pracuje prawidłowo. Ingerencja w sposób odżywiania jest tu niezbędna!

O autorze

Agnieszka Szpoton – dietetyk, Otwock
Agnieszka Szpoton – ZnanyLekarz.plKliknij i umów wizytę!

The post Dieta w chorobie Hashimoto appeared first on Blog dla pacjentów.

Komentarze: (0)