Dieta w chorobie Hashimoto
Ekspert Agnieszka Szpoton • Diabetologia • 24 marca 2015 • Komentarze:
Choroba Hashimoto dotyczy zwykle kobiet w wieku średnim. Zagrożenie są w szczególności te Panie, które mają genetyczne predyspozycje do chorób tarczycy (przypadki w bliskiej rodzinie) lub są zagrożone cukrzycą.
Do czynników wyzwalających chorobę możemy zaliczyć:
- Stres i związany z nim spadek odporności
- Problemy psychiczne
- Ogólne przemęczenie
- Infekcje bakteryjne i wirusowe
W 50% przypadków może prowadzić do stałej niedoczynności tarczycy.
Jakie są typowe objawy choroby Hashimoto?
- Uczucie senności i ogólne zmęczenie
- Stany depresyjne i rozdrażnienie
- Wrażliwość na zimno
- Niska temperatura ciała
- Sucha, zimna i blada skóra
- Problemy z jelitami, wodobrzusze i zaparcia
- Opuchlizna na twarzy i dłoniach
- Tycie
Jak powinny odżywiać się osoby chorujące na Hashimoto?
Sama terapia farmakologiczna może okazać się niewystarczająca w przypadku wielu osób cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto. Należy zatem zastosować kompleksowe podejście do choroby i oprócz środków syntetycznych odżywiać się w sposób zbilansowany i racjonalny.
Dietę warto wprowadzać w kilku fazach, stopniowo przyzwyczajając organizm do zmian. Każdy organizm należy traktować indywidualnie i obserwować jak reaguje na zmiany w diecie.
Pierwsza faz powinna zakładać wykluczenie produktów, które mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną. W tej grupie znajdują się:
- zboża,
- produkty nabiałowe,
- jaja,
- ziemniaki,
- pomidory,
- papryka, jod.
- mięso wieprzowe
- steki
- wątrobę
Nie wskazane są również produkty z soi i jej przetworów (działa jak blokery tarczycy), kapusty, kalafiora, brukselki czy brokułów.
Istota chorób autoimmunologicznych polega na wytwarzaniu immunoglobulin (przeciwciał) skierowanych przeciwko własnym tkankom. W konsekwencji dochodzi do chronicznego zapalenia i trwałych uszkodzeń wspomnianych struktur.
Choroba Hashimoto jest często bezobjawowa jedna w miarę postępów schorzenia może rozwinąć się w niedoczynność tarczycy.
Jakie badania pozwalają wykryć chorobę Hashimoto?
Niezbędne minimum badań diagnostycznych :
- Badania hormonów TSH, T3,T4,FT3, FT4
- Przeciwciał TPO i anty TG
- Badanie ultrasonograficzne
Badania wskazane dodatkowo:
- Badanie IgG
- Testy na nietolerancję pokarmową
Jak wygląda leczenie choroby Hashimoto?
Podstawą leczenia jest przyjmowanie hormonów tarczycy oraz ingerencja w sposób żywienia – dieta. Indywidualnie dopasowaną dietę w chorobie Hashimoto, niedoczynności czy nadczynności powinien stosować każdy pacjent u którego tarczyca nie pracuje prawidłowo. Ingerencja w sposób odżywiania jest tu niezbędna!
O autorze
Agnieszka Szpoton – dietetyk, Otwock
Agnieszka Szpoton – ZnanyLekarz.pl
The post Dieta w chorobie Hashimoto appeared first on Blog dla pacjentów.